Politică

Companiile de stat, controlate de o agenție mamut cu salariați de lux!

Guvernul negociază forma în care va funcționa super-agenția care va controla toate companiile de stat din România.

Înființarea unei mega agenții care va controla toate companiile de stat tensionează Coaliția. PSD spune că angajamentele României cer înființarea ei.

PNL nu e de acord cu puterea pe care premierul ar avea-o asupra companiilor de stat în care lucrează peste 260 de mii de angajați. Evident că reacția vine pe baza pierderii poziției de premier, fiindcă la momentul asumării acestor angajamente nu au avut nimic de contestat. La vremea respectivă, PNL guverna împreună cu USR, iar PNRR ul le aparține în integralitate.

Un proiect de lege aprobat de Guvernul Ciucă în decembrie 2022, aflat la Camera Deputaților, prevede înființarea Agenției pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP).

Potrivit documentului care a trecut deja de Senat, AMEPIP ar urma să controleze toate companiile de stat, de la nivel central și local. Scopul invocat este acela de a le face mai eficiente, profitabile și mai transparente, în condițiile în care majoritatea sunt generatoare de pierderi în acest moment.

Sunt angajamente asumate prin PNRR și parte a condițiilor pe care România trebuie să le îndeplinească pentru a adera la OECD.

Dacă asupra principiilor și intențiilor nu există dispute, modul de aplicare creează fricțiuni în coaliția de guvernare. În tot acest timp, USR tace și își admiră "operele" din vremea guvernării.

După câțiva ani de guvernare, știind că urmează rotativa, PNL nu mai vrea ca guvernul să aibă putere nelimitată, mai ales asupra companiilor de la nivel local. Deputații PNL solicită refacerea proiectului de lege și eliminarea prevederilor care ar da puteri absolute premierului, secretarului general al guvernului și șefului agenției asupra companiilor de stat controlate în prezent de ministere, consilii județene sau primării.

Noua agenție va fi coordonată de prim-ministru, prin Secretariatul General al Guvernului, adică de Marcel Ciolacu, dacă se vor respecta înțelegerile pentru rotativă.

Astfel, AMEPIP va supraveghea, monitoriza, evalua și controla implementarea principiilor guvernanței corporative în toate companiile de stat; va stabili, aproba și monitoriza indicatorii-cheie de performanță pentru întreprinderile publice, dar va face și evaluarea. Tot ea va putea da și sancțiuni.

Salarii cu 50% mai mari pentru personalul agenției

Personalul AMEPIP va fi salarizat la „nivelul maxim al drepturilor salariale prevăzut pentru funcțiile din aparatul de lucru al Guvernului, majorat însă cu 50% prin derogare de la legea salarizării”.

Agenția va fi condusă de un președinte și de doi vicepreședinți, care trebuie să aibă cel puțin 10 ani de experiență profesională în domeniul economic sau financiar, de management sau juridic.

 

Vizualizări: 3,983

Alte articole din Politică:

Citește și: