Social

„Comoară”, descoperită de un gorjean pasionat de arheologie

Un gorjean, pasionat de detecție și săpături arheologice a făcut o descoperire impresionantă. El a găsit zeci de monede foarte vechi, unele dintre ele datând din perioada Revoluției lui Tudor Vladimirescu. „Comoara” era îngropată la o adâncime de câțiva zeci de centimetri, însă zona în care a fost găsită, nu a fost dezvăluită de arheologul amator. 

 

Mihai Radu Drăgan a postat fotografii cu descoperirea sa pe o pagină de Facebook folosită de arheologii amatori din România. El a povestit și cum a găsit prețioasele monede, dar și ce a făcut cu ele.

„Ulcica și fundița pandurului 

La detecție pe un deal , într-o pădure, lângă o culme : un semnal . A iesit o monedă de argint mai întâi, am verificat groapa și mai erau . Am continuat să săp și tot ieșeau monede , păreau a fi de bronz , și fragmente de ceramică. Atunci mi-am dat seama ce găsisem defapt. Am adunat tot și la o ultima verificare a pământului extras am găsit un fâșic de cânepă, fusese scos la prima lopată cu prima moneda ,nu am încercat să-l deschid, l am luat și am plecat acasă. A fost cea mai scurtă zi a mea la detecție.

Acasă am pus la curațat totul și atunci am observat ca nu era nimic de bronz , totul era de argint. Niște mamuți de monede , între 26 si 32 de grame fiecare . Apoi am luat fașicul . Aveam o bănuială ce ar putea fi înăuntru: ce ar avea tratatament preferențial într-o ulcică cu arginți? Era legat cu o ață tot de cânepă , avea și fundița și fundița s a desfăcut, firul ce pare așa de fragil a rămas întreg după ce a stat peste doua veacuri în pământ ăsta a fost cel fascinant moment din intreaga aventură . Înăuntru, asa cum bănuiam, erau 5 bănuți de aur.

62 de monede au fost , cele mai recente din 1821: un taler și un ducat ( ducatul bătut în Alba Iulia mai mult ca sigur cu aur din Apuseni ) de aici am scos și titlul : Gorj , 1821.........

În definitiv e important ce vreau eu să cred decât orice alte argumente dacă ar fi. Totul , inclusiv și interpretarea mea istorică cu panduri, predat astăzi la DJC Gorj”, a precizat Mihai Radu Drăgan, în postarea sa pe Facebook.

Din păcate foarte mulți pasionați de căutarea comorilor arheologice sunt supărați că nu mai știu nimic despre descoperirile însemnate pe care le-au făcut. Ei susțin că au predat obiectele găsite, către DJC Gorj, dar nu mai știu ce demersuri au făcut reprezentanții instituției pentru a pune în valoare descoperirile respective.

Vizualizări: 1,045

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Social:

Citește și: