Ultima oră
Comisia Europeană cere României dovezi clare pentru amânarea închiderii termocentralelor pe cărbune

Comisia Europeană solicită Guvernului României justificări solide, susținute cu date concrete, privind necesitatea amânării închiderii termocentralelor pe cărbune ale Complexului Energetic Oltenia (CEO), în contextul în care autoritățile invocă riscuri pentru securitatea energetică.
Conform angajamentelor asumate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și legea decarbonizării, termocentralele ar trebui închise treptat. România cere o amânare până în 2029, motivând că alternativele de producție întârzie să devină funcționale.
În timp ce Transelectrica lucrează – de doi ani – la un studiu de adecvanță menit să susțină cererea de amânare, proiectele menite să înlocuiască capacitățile pe cărbune sunt în întârziere. Este vorba despre opt parcuri fotovoltaice, care ar fi trebuit să fie finalizate anul trecut, dar au acum termenul prelungit până în 2026, și două centrale pe gaze naturale, cu termen de finalizare estimat pentru 2029. Lucrările nici nu au început.
Astfel, există un risc real ca tranziția energetică planificată să nu fie finalizată la timp, lăsând un gol în capacitatea de producție a sistemului energetic național.
„Comisia a recomandat ca modificarea reformei privind decarbonizarea – în special ținta 119 din PNRR – să fie amânată până când România va putea furniza dovezile necesare care să demonstreze impactul asupra securității energetice în cazul dezafectării capacităților pe lignit”, se arată într-o notă oficială transmisă de ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, către celelalte ministere.
În același timp, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a afirmat recent că autoritățile fac eforturi intense pentru a convinge Comisia Europeană, inclusiv prin demararea de studii de adecvanță realizate de Transelectrica. Aceste studii trebuie să arate dacă sistemul energetic ar putea face față fără termocentralele pe cărbune.
Burduja a indicat anul 2029 ca posibil termen-limită pentru închidere, având în vedere că în acel an este planificată repunerea în funcțiune a reactorului 1 de la Cernavodă, care va intra în retehnologizare în 2027.
Deși se vorbește de doi ani despre necesitatea unui studiu de adecvanță, Transelectrica nu a demarat încă oficial realizarea acestuia. În lipsa acestui document tehnic, Guvernul nu poate demonstra Comisiei că închiderea centralelor pe cărbune ar pune în pericol alimentarea cu energie electrică a țării.
Studiul ar trebui să confirme dacă sistemul energetic are capacitatea de a asigura, în mod continuu, cererea de energie a consumatorilor, chiar și în condiții dificile sau în situații neprevăzute.
Vizualizări: 1,638