Actualitate

Comisia Europeană a explicat investigația de la CE Oltenia

Comisia Europeană a făcut publice motivele pentru care a declanșat o investigație aprofundată a planului de restructurare propus de Complexul Energetic Oltenia. În esență, Comisia are o problemă cu faptul că societatea și-a asumat mai puțin de jumătate din costul restructurării, restul urmând să vină din granturi nerambursabile. O altă problemă este legată de faptul că societatea a estimat niște venituri în următorii an care nu pot fi realizate. 

Potrivit Comisiei Europene, în conformitate cu planul de restructurare prezentat de autoritățile române, partea română și-a asumat contribuții proprii de 1,5 miliarde EUR, dar cel mult 200 de milioane EUR ar putea fi reale și efective. “În ceea ce privește restul, România se bazează numai pe veniturile preconizate din vânzările de energie electrică pe piețele centralizate ale OPCOM în perioada 2021-2025, care nu sunt nici reale, nici efective. De exemplu, veniturile preconizate pentru 2021 se ridică la 569,2 milioane EUR (a se vedea tabelul 1), din care doar 200 de milioane EUR ar putea fi reale și efective. Cu toate acestea, nu există angajamente ferme pentru 2022, 2023, 2024 și 2025”, se arată în document. 

 

O altă problemă a Comsiei Europene este că nicio bancă și niciun investitor privat nu și-a asumat să sprijine Complexul Energetic Oltenia pentru implementarea planului de restructurare. “Deși menționează potențiali investitori externi sau bănci care sprijină planul, România nu a furnizat niciun document care să dovedească această contribuție potențială și că astfel de negocieri s-ar materializa într-un interval de timp rezonabil”, se arată în documentul CE.

Documentul este destul de tehnic, concluzia fiind însă că este puțin probabil să fie aprobat în forma trimisă, iar până atunci guvernul nu poate să ofere sprijin CE Oltenia fără a fi considerat ajutor de stat.

Documentul integral AICI.

Vizualizări: 3,059

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: