Actualitate

Comandament de iarnă, la Ministerul Energiei. Baza în cărbune!

Cărbunele a fost în centrul atenție la primul comandament de iarnă din acest an, organizat sub conducerea Ministerului Energiei. Reuniunea a avut ca obiectiv principal evaluarea stării de pregătire a sistemului energetic național pentru sezonul rece, cu accent pe resursele de gaze naturale și cărbune.

 

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a ținut să sublinieze că stocurile de cărbune sunt mai mari decât anul trecut și a dat asigurări că nu vor fi probleme la iarnă. E încă un exemplu că lignitul e de bază în Sistemul Energetic Național mai ales când toată lumea e la mila naturii și încă un motiv în plus ca ministrul care se laudă că face vara sanie să insiste la Bruxelles să amâne planul de închidere a mineritului până când va avea ce să pună în locul cărbunelui.

La acest moment, depozitele de gaze ale României sunt la un nivel istoric pentru această perioadă. “Deja am depășit 94% pragul de înmagazinare, vorbim de peste 2,8 miliarde de mc de gaze naturale”, anunță ministrul Energiei, Sebastian Burduja. 

Pe locul doi pe listă sunt stocurile de cărbune de la CEO. “În prezent, stocurile de cărbune de la Complexul Energetic Oltenia depășesc 550.000 tone, din care 370.000  tone în centrale, iar diferența în cariere; și stocurile de la Electrocentrale Craiova, respectiv de la Paroșeni, sunt mai mari decât anul trecut”, a mai spus Burduja.

“În ceea ce privește gradul de umplere al lacurilor în prezent este de aproximativ 73%, un nivel care poate acoperi necesarul din această iarnă. Din cauza secetei, a existat o prudență în a folosi energia hidro pentru a acoperi necesarul din această perioadă, tocmai pentru a păstra un grad optim de umplere pentru iarnă. România este pregătită să facă față provocărilor sezonului rece. Am luat toate măsurile necesare pentru a asigura securitatea energetică a țării și pentru a proteja consumatorii de eventuale fluctuații ale prețurilor. De aceea am prelungit schema de plafonare a prețurilor până la 1 aprilie 2024, ceea ce asigură că prețurile din facturile românilor vor rămâne la nivelul din acest moment.

 

Prin diversificarea surselor de aprovizionare și prin investițiile continue în infrastructură energetică, ne asigurăm că românii vor avea acces la energie la prețuri accesibile. Până acum, în 2024, au fost puse în funcțiune centrale electrice cu o putere instalată de peste 290 MW, iar până la final de an ar urma să mai punem în funcțiune la nivel național aproape 1400 MW. Mai mult, până la finalul acestui an, România va avea peste 100 de MW capacitate de stocare, ceea ce reprezintă o nouă etapă în dezvoltarea și asigurarea sistemului energetic național ”, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

 

Vizualizări: 1,272

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: