Actualitate

Coincidențele zilei de 27 aprilie

Pe 27 aprilie o să plouă cu vești pentru minerii și energeticienii care așteaptă pensionarea la 52 de ani, așa cum prevede Legea 197/2021.

Ei bine, pe 27 aprilie se împlinesc cele 45 de zile de când Înalta Curte de Casație și Justiție a dat o interpretare legii, în sensul că sunt recunoscute retroactiv condițiile grele de muncă din cariere miniere și termocentrale pe cărbune. Asta înseamnă că toți salariații care au 52 de ani, au 30 de ani vechime, din care 25 în producție, se pot pensiona.

Decizia ICCJ a fost dată pe 13 martie și ni s-a spus atunci că motivarea durează 30 de zile și publicarea în Monitorul Oficial încă 15. Din păcate, în România niciun termen nu se respectă. Nicu Bunoaica, lider sindical ieșit la pensie, spune că a sunat la ICCJ și i s-a spus că... se lucrează la motivare și că ar putea fi gata la finalul acestei luni. “Așteptăm și motivarea că vedem că nu mai vine și numai la noi se poate, toată lumea răspunde în fața justiției, însă justiția nu răspunde în fața nimănui. După aplicarea Legii 197 o să plece foarte mulți colegi și ei trebuie supliniți, acum să vedem când se va întâmpla asta”, a spus și liderul FNME, Dumitru Pîrvulescu.

Tot pe 27 aprilie ar putea fi desecretizate elemente din planul de restructurare revizuit, ținut secret de mai bine de un an. Managerul CE Oltenia, Dan Iulius Plaveți, a fost invitat în comisia de dialog social, pentru a prezenta situația închiderii blocurilor energetice; situația punerii în funcțiune a grupului 5 Rovinari, aflat în modernizare de mai mulți ani; situația închiderii perimetrelor miniere în conformitate cu planurile de încetare a activității; evoluația numărului de personal pentru perioada 2023 - 2030; situația punerii în funcțiune a noilor capacități propuse în planul de restructurare.

Până acum, planul de restructurare este respectat mai mult pe partea de închideri de capacități, dar este mult întârziat în ceea ce privește noile investiții.

Ei bine, tot pe 27 aprilie este așteptată vizita premierul Nicolae Ciucă în Gorj, pentru a vorbi despre situația CE Oltenia și alternative. Vine cu ministrul Energiei, Virgil Popescu, care ar trebui să ne spună dacă se fac demersuri la Bruxelles pentru amânarea închiderii unor capacități, dar și cu ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, care să ne spună despre alternativele finanțate din Fondul de Tranziție Justă.

Multe vom afla pe 27 aprilie...

 

Vizualizări: 3,994

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: