Actualitate

Ciuma oilor a venit înainte de Paște, cum vine pesta porcină de Crăciun

Fermierii români sunt loviți din toate părțile. Dacă nu îi omoară taxele, vin tot felul de boli care îi lasă fără animale. Ne obișnuisem deja ca înainte de Crăciun să crească numărul de cazuri de pestă porcină, ca să nu mai poată oamenii să-și vândă animalele. Mai nou, și oile sunt afectate fix înainte de Paște. Ca să moară nu doar afacerile, ci și tradițiile de a consuma porc de Crăciun și miel de Paște.

Fermierii români care exportă ovine sunt afectați de restricțiile impuse din cauza pestei micilor rumegătoare. În timp ce exportatorii au probleme pe piața europeană, pentru cumpărători acest lucru s-ar putea traduce în stabilitate de prețuri sau scumpiri mai ușoare la masa de Paște.

 
Pesta micilor rumegătoare a afectat sectorul zootehnic anul trecut, însă focarele apărute cu precădere în județul Tulcea au fost ținute sub control. Problemele mai mari au apărut la începutul acestui an, când Ungaria a depistat oi infectate, provenite din Arad. La finalul lunii februarie, exportul a fost suspendat, după ce în Austria a fost depistat un focar.

La mijlocul lunii martie, Comisia Europeană a publicat o decizie care blochează exporturile de ovine și caprine vii în orice alt stat european până la începutul lunii iunie. Spre deosebire de anul trecut, piața este acum afectată și de aceste restricții.

Depistarea focarului de „ciuma oilor” a făcut ca Uniunea Europeană să blocheze exporturile de oi vii în spațiul comunitar. Totuși, restricțiile nu se aplică pe carcase sau pe bucățile de carne. Interdicția de vânzare în afara granițelor și limitările sale sunt importante, pentru că prețurile de export dictează și prețurile pe piața internă, a spus un reprezentant al crescătorilor de animale.

„Oprirea exporturilor înseamnă o bulversare a pieței românești. Asta înseamnă, firește, că nu va bubui pe piață prețul mielului. Produsul o să rămână în piața românească și asta e bine, până la urmă, că rămâne în țară marfa. Numai că prețul nu știu dacă va scădea prea mult, estimez că va rămâne același ca cel de anul trecut. Bineînțeles, întotdeauna prețul va fi mult mai mare dacă mielul este cumpărat în funcție de piese (n.r. pulpă, cotlet, organe), dacă îl comparăm cu prețul unei carcase sau în viu. La poarta fermierului poate costa mai puțin, prețurile se negociază, pe când în comerț se adaugă - pe lângă un preț comercial - și costul tarabei, al transportului și așa mai departe”, a zis Marian Valentin, secretar general al Federației Crescătorilor de Ovine și Caprine din România, pentru publicația de profil retail.ro la 26 martie.

Țara noastră are al doilea cel mai mare număr de oi vii crescute din Uniunea Europeană, după Spania, arată datele de la Eurostat. În decembrie anul trecut, erau aproape 10,36 milioane de oi vii în România, în creștere ușoară față de anul anterior și cu peste 3 milioane de capete mai puțin ca în Spania, arată cifrele preliminare.

Vizualizări: 1,758

Alte articole din Actualitate:

Citește și: