Politică
Ciucă spune care sunt pașii pentru independența energetică a României
Mai sunt trei zile până la termenul asumat de România pentru a adopta ordonanța privind decarbonizarea. Asta înseamnă că ordonanța care va închide mineritul și termocentralele pe cărbune în următorii ani va fi adoptată în ședința de guvern din această săptămână.
Până acum, știm modelul de ordonanță publicat în dezbatere publică de Ministerul Energiei, care prevede închiderea etapizată, până în 2030, a termocentralelor pe cărbune din Gorj, Dolj și Hunedoara. Închidere definitivă și ireversibilă, după cum se precizează în document, cu dezafectarea grupurilor energetice.
Din gură, politicienii au promis că ordonanța va fi modificată, dar până acum premierul Ciucă nu s-a pronunțat în niciun fel, iar președintele Iohannis nici atât.
În schimb, Ciucă spune că România va redeveni exportator de energie. „România face pași fermi spre independența energetică și spre a deveni un exportator net de energie. Decizia SUA de a finanța cu 14 milioane dolari studiile de proiectare în România a reactoarelor modulare de mici dimensiuni (SMR) este un pas esențial pentru domeniul nuclear civil românesc”, a scris premierul pe Facebook.
„În paralel cu dezvoltarea tehnologiei SMR, România va construi reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă. Producția de energie nucleară contribuie la scăderea gradului de poluare generată de centralele termoelectrice și la creșterea gradului de protecție a mediului, ambele fiind obiective asumate de întreaga Uniune Europeană”, spune Nicolae Ciucă.
Guvernul Statelor Unite împreună cu firma americană NuScale Power vor finanța cu 14 milioane de dolari studiile de proiectare pentru instalarea în România a unor centrale de tip SMR (reactor modular mic), primele de acest fel în Europa. Anunțul a fost făcut de Casa Albă cu ocazia summitului G7 și a fost salutat de președintele Klaus Iohannis, care subliniază că asigurarea securității energetice este un obiectiv comun al Parteneriatului Strategic bilateral.
Primul reactor de mici dimensiuni din România va fi amplasat la vechea termocentrală de la Doicești.