Anchetă
Cine-l judecă, totuși, pe omul miliardarului Sarcină, soțul președintei Tribunalului Gorj? Judecătorii se pensionează, de teamă să dea soluții în dosarele de insolvență ale firmelor din grupul Succes
Teoretic, ”inamovibilitatea judecătorilor constituie unul din cele mai importante principii ale organizării justiției într-un stat democratic şi de drept și reprezintă o garanție a independenței şi imparțialității judecătorilor”.
Practic, însă, lucrurile sunt extrem de tulburi, mai ales când e vorba de dosarele penale sau civile, adică acelea care implică sume colosale, ale interpușilor soțului președintelui unei instanțe de judecată.
La Gorj, șapte din cei nouă judecători ai Secției Penale a Tribunalului Gorj s-au abținut să judece, în camera preliminară, dosarul în care doi directori ai firmelor din grupul economic Succes, controlat de Nicolae Sarcină, soțul președintei Tribunalului Gorj, Laura Mihaela Sarcină, au fost trimiși în judecată pentru evaziune fiscală.
Culmea e că nici în dosarele de insolvență ale firmelor aflate în sfera de afaceri al lui Sarcină, aflate pe rolul tribunalului chiar și de opt ani, nu a avut niciun judecător curajul să dea vreo soluție, iar atunci când au avut ocazia s-au pensionat.
Judecătorii de la tribunal nu-l judecă pe directorul lui Sarcină
Victor Liviu Șendroiu și Floarea Pisc, directorul general, respectiv directorul economic al firmei Succes Nic Com SRL, aflată în insolvență, au fost trimiși în judecată, în septembrie 2020, pentru evaziune fiscală, potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Prejudiciul se ridică la aproape 78.000 de lei și vizează fapte de acum mai bine de opt ani.
”În perioada septembrie – noiembrie 2014 (trimestrele III și IV 2014), la diferite intervale de timp dar în realizarea aceleiași rezoluții infracționale, inculpații, în calitate de administrator și director general la o societate comercială și respectiv de director economic la aceeași societate, nu au înregistrat în contabilitate, în totalitate, producția de produse de panificație, precum și veniturile realizate din vânzarea produselor de panificație, în cuantum de 258,285.20 lei, pentru care nu au fost emise bonuri fiscale, prejudiciind astfel bugetul de stat cu suma de 77.830 de lei, din care 43.458 de lei – TVA și 34.372 de lei – impozit pe profit” se arăta, la acea vreme, în comunicatul Parchetului.
La perchezițiile care au fost efectuate în 31 de locații, în noiembrie 2014, procurorii au găsit 68.590 de euro și 145.218 de lei, sume puse acum sub sechestru.
Dosarul a ajuns, inițial, la Tribunalul București însă, după doi ani și cinci luni, a fost declinat spre soluționare instanței similar de la Gorj. Decizia judecătorilor din Capitală a stârnit un fior rece în rândul magistraților de la Tribunalul Gorj la gândul că trebuie să-l judece pe unul dintre oamenii afaceristului Sarcină, adică soțul șefei lor.
De pe 15 februarie, șapte din cei nouă judecători de la Secția penală a instanței au formulat cereri de abținere, așa că, în numai o săptămână s-a decis scoaterea dosarului de pe rolul Tribunalului Gorj și sesizarea Curții de Apel Craiova pentru a dispune care instanță, egală în grad, poate judeca acest caz.
Trebuie spus că, între cei nouă judecători de la Secția penală se află și președintele Laura Mihaela Sarcină.
Dosarele de insolvență ale firmelor lui Sarcină, piatra de moară de gâtul unor judecători
Și în dosarele de insolvență ale societăților din grupul de firme Succes situația e identică: judecătorii s-au temut să dea soluții, au lungit procesele nepermis de mult, iar când s-a ivit ocazia s-au pensionat.
Coremi Inter SA este în insolvență și îl are ca administrator special chiar pe Liviu Victor Șendroiu.
Dosarul a fost înregistrat, pe 23 iunie 2015, la Tribunalul Gorj, Secţia a II-a Civilă. De la început, judecător-sindic a fost Mihai Dogaru, care s-a pensionat în luna mai a anului trecut. După aproape opt ani, dosarul nu a fost soluționat, e tot pe rolul instanței și are termen pe 6 martie a.c..
În ianuarie 2015, Succes Nic Com SRL a cerut intrarea în insolvență. Judecătorul sindic Gheorghița Eftenoiu a acceptat ca planul de reorganizare să fie depus abia în noiembrie 2017, timp în care o parte din afacerile derulate de firmă au fost preluate pe alte societăți nou-înființate. Au trecut deja opt ani, de la acel moment, timp în care a fost modificat planul de reorganizare, dar și prelungit termenul de implementare cu doi ani, însă nu s-a dat o soluție în acest dosar. Termenele sunt la trei luni, la patru sau chiar la cinci luni. Următorul termen este stabilit în luna mai a acestui an.
Judecătoarea Eftenoiu s-a pensionat, în urmă cu un an. Dosarul a fost repartizat judecătoarei Antoaneta Loțica Tîlvescu, care nu a dorit să judece dosarul, numai că cererea de abținere i-a fost respinsă. În luna decembrie a anului trecut s-a pensionat și judecătoarea Tîlvescu și dosarul a fost repartizat unui judecător despre care se știe că va prelua șefia Secției a II-a Civilă.
Fag International SRL, o altă firmă controlată de Nicolae Sarcină, a intrat în insolvență, în iulie 2018, iar mai apoi, în urmă cu doi ani, a fost declarat falimentul. Dosarul are termen în luna mai, timp în care continuă procedura de valorificare a bunurilor si recuperării creanțelor. Judecător sindic este Minodora Puianu, actualul șef al Secției a II-a Civilă.
Mandatul de președinte al Tribunalului Gorj îi expiră judecătoarei Laura Maria Sarcină în luna august a acestui an. Abia după această dată e posibil ca la Tribunalul Gorj să se repare, cât de cât, balanța dreptății.
actualizare: Cititorii ne semnalează deja că am uitat de insolvența clubului de fotbal Viitorul Pandurii Târgu Jiu, care la fel primește termene peste termene.