Actualitate
Cine va domina producția de energie după eliminarea cărbunelui
Energia nucleară va asigura aproximativ 35% din necesarul de consum al ţării la nivelul anilor 2030, prin operarea a patru unităţi nucleare CANDU, potrivit unui comunicat al Nuclearelectrica (SNN). Este anul în care cărbunele va deveni istorie și în care va dispărea cea mai sigură sursă de energie de până acum.
Nuclearlectrica și-a prezentat planurile de viitor. „Vom retehnologiza Unitatea 1, Proiectul Unităţilor 3 şi 4, intenționăm o potenţială implementare a reactoarelor modulare mici, și să introducem producţia de hidrogen curat. Suntem conştienţi de importanța rolului nostru în dezvoltarea comunităţilor şi în protejarea mediului înconjurător. Ne asumăm rolul companiei într-un context pe termen foarte lung, unul în care oferim rezilienţă, securitate energetică, energie curată şi creştere economică. 2.200 de oameni acţionează într-o singură direcţie cu motivaţie şi pasiune pentru energia nucleară, pentru a oferi copiilor noştri un mediu curat”, a precizat Cosmin Ghiţă, directorul general al Nuclearelectrica.
La nivelul anilor 2030, energia nucleară va asigura aproximativ 35% din necesarul de consum prin operarea a 4 unităţi nucleare CANDU, va evita eliberarea a 20 milioane tone de CO2/anual, va crea indirect aproximativ 19.000 de locuri de muncă în lanţul de aprovizionare intern, va contribui la dezvoltarea educaţiei şi cercetării în domeniul nuclear şi în domeniile conexe.
Prin proiectele sale de investiţii, Retehnologizarea Unităţii 1, Proiectul Unităţilor 3 şi 4, Instalaţia de Detritiere, producţia de Cobalt 60, în valoare de aproximativ 9 miliarde euro, SNN poate deveni un pilon al decarbonizării simultan cu generarea unui efect multiplu de dezvoltare micro şi macroeconomică, susține compania.