Actualitate

CEO nu mai are loc în sistemul energetic. E împins către o producție minimă

Repornirea reactorului 2 al Centralei Nucleare de la Cernavodă și producția mare de energie hidro au făcut ca energia produsă în termocentralele pe cărbune să nu mai aibă loc aproape deloc în piață.

 

Azi, 19 iunie, toată energia din cărbune produsă este de 600 MWh, o valoare istoric redusă, reprezentând nici 10% din totalul surselor de energie. Se poate vedea din diagrama consumului interactiv a Transelectrica că banda cărbunelui – de culoare neagră – este liniară, în jurul valorii de 600 de MWh, arată Economedia.ro.

Săptămâna trecută, când Unitatea 2 Cernavodă era încă în revizie (oprită în luna mai), cărbunele reușea să facă 800-900, chiar 1.000 de MW. Acum, după cum se poate vedea, energia hidro este multă, ajungând și la 4.000 MWh.

În plus, bate și vântul, așa că este și producție mare de energie eoliană. Toate aceste energii, hidro, eoliană și nucleară au prioritare în piață. Primele două pentru că sunt cele mai ieftine, deci competitive, iar Nuclearelectrica produce în bandă, 24 de ore din 24, și trebuie preluată automat în sistem, fiind infrastructură critică. Prin urmare, toți acești factori fac cărbunele irelevant în piața de energie, cu atât mai mult cu cât trebuie să cumpere și certificate de emisie CO2, care sunt la valori istoric ridicate, asta dacă vrea să coninute să funcționeze (Guvernul alocă bani de la buget pentru acoperirea parțială a acestor costuri – n.r.).

Mai mult, cu prognoza hidrologică care arată că, toată vara, Dunărea și râurile interioare vor avea devite mari, care se traduce în hidraulicitate mare pentru Hidroelectrica, soarta Complexului Energetic Oltenia pare pecetluită. Acum însă, ele s-au accentuat, pentru că CEO nu mai poate produce nici măcar 8-900 MWh, mai arată publicația menționată.

Vizualizări: 3,546

Alte articole din Actualitate:

Citește și: