Actualitate

CEO, austriecii și chinezii

Europa frânează puternic România. Știm deja că a oprit unul dintre cele mai importante proiecte de energie regenerabilă, cel care vizează parcurile fotovoltaice, dar acum s-a aflat că investigația pornită de Comisia Europeană vizează două companii care s-au înscris la licitație și care ar avea legături cu China.

 

Mai concret, se verifică dacă cei doi ofertanți au beneficiat de fonduri din partea guvernului Chinei, care le-ar putea avantaja la licitație. Iar procedura va întârzia și proiectul care e prins în planul de restructurare aprobat pentru Complexul Energetic Oltenia.

 

Anul viitor, pe locul unor exploatări miniere din județul Gorj și al unui depozit de cenușă din Dolj, ar trebui să fie puse în funcțiune patru parcuri fotovoltaice cu o putere instalată totală de 450 de MW.

 

CEO are 50% din acțiunile firmei beneficiare a proiectului, iar cealaltă jumătate aparține grupului cu capital majoritar austriac OMV. Opt companii sau asocieri de firme s-au arătat deja interesate să construiască parcurile fotovoltaice de la Rovinari, Ișalnița, Tismana (două parcuri), iar câștigătorul ar trebui anunțat în luna mai. Totul depinde însă de investigația pornită acum de comisarii europeni care au doi ofertanți în vizor.

 

Termenul până la care Comisia poate anunța rezultatul investigației este jumătatea lunii august, în condițiile în care din 2025 parcurile ar trebui să producă deja electricitate.

 

Președintele CE Oltenia, Dan Plaveti, a precizat într-un dialog telefonic cu jurnaliștii Europa Liberă că nu poate oferi detalii despre licitație, deoarece Complexul nu este direct implicat în proceduri.

 

 

 

Potrivit portalului de licitații publice din România, asocierile de firme și companiile care au depus oferte sunt din România, SUA, Turcia și China.

 

Rămâne de văzut deznodământul acestei povești care poate tărăgăna proiectele de investiții ce ar trebui să scoată Complexul din groapă. Până acum, nu s-a făcut nimic din ce s-a scris și s-a aprobat că se va pune în locul energiei pe cărbune, dar rândurile salariaților se subțiază rapid, perimetrele miniere rămân fără resurse și vor fi închise, iar grupuri energetice mai funcționează doar trei: două la Rovinari și unul, mai mult sporadic, la Turceni.

 

Poate nu or încurca chinezii investiția mai ales că am avem istoric cu chinezii și din epoca lui Ponta care se lăuda că-i aduce la Rovinari să facă o nouă centrală pe cărbune. “O fi soare, dar nu-l văd eu”, cum cânta Andra. Așa și cu chinezii. Or fi venit, dar nu-i vedem noi. Cum nu l-am mai văzut nici pe Ponta după lungul șir de promisiuni...

Vizualizări: 1,747

Alte articole din Actualitate:

Citește și: