Politică

Cel mai vechi primar din România e din Gorj

Cel mai longeviv primar din România e din Gorj. E vorba de Emil Cătănoiu care conduce Primăria Căpreni de peste 30 de ani. Avea 27 de ani când a ieșit primar și din 1990 a câștigat fiecare scrutin.

 

Emil Cătănoiu e primar de la Revoluție. În 1989, era viceprimar și apoi a fost ales primar. Într-o emisiune la Radio Accent, Emil Cătănoiu, a povestit cum a început experiența la primărie.

 

„Nu mai sunt în România cu opt mandate și doi ani. Am fost viceprimar, apoi am luat funcția de primar. Nu s-au prea derulat proiecte, dar din 1993 am început să depunem proiecte. Primul a fost să înființez rețea de distribuție de gaze mai ales că aveam gaze în Căpreni și nu aveam distribuție de gaze. Am depus proiectul imediat după ce am ajuns primar și prin 1994 am ținut licitația și ne-am apucat de lucrare. Umblând după gaze prin București, am auzit de centrul de sănătate. Aveam o secție a spitalului din Târgu-Cărbunești, care era într-o casă boierească în Căpreni. Mai aveam o clădire care fusese făcută după cutremurul din 77, dar n-a fost folosită ca instituție medicală niciodată. Atunci am reabilitat clădirea, am luat aprobări pentru centrul de sănătate. Și acolo am obținut dotare pe Banca Mondială, inclusiv salvări, în afară de aparatura medicală. Acest centru e și pentru Stoina, Dănciulești, Stejari, Crușeț. Uneori nu mai sunt paturi pentru cei care vor să se trateze la Căpreni și am mai solicitat mărirea numărului de paturi. Poate vom mai primi încă cinci”, a mărturisit primarul Emil Cătănoiu.

 

Acesta a mai spus și ce alte realizări a mai bifat în comuna pe care o conduce de peste trei decenii: a modernizat ulițele cu bani de la Guvern sau de la OMV și din bugetul local, a cumpărat microbuz pentru transportul elevilor înainte să vină cele de la Guvern, apoi a reabilitat școli și alte clădiri publice.

 

Emil Cătănoiu se mai laudă că știe toți cei peste două mii de localnici din comună nu doar după nume, „ci și după problemele pe care le au acasă”. “După atâția ani, îi știu pe toți. Acum mi-e mai greu cu numele copiilor, că au nume inspirate din țări europene”.

 

„Depopularea se simte și la noi. Noroc cu petrolul că mai ține oamenii acasă și mai vin și alte firme care lucrează pentru Petrom și așa mai rămân oamenii acasă. Nu avem sate nelocuite. Se lucrează. Nu aș putea zice că e pustiit”, a mai spus primarul la Radio Accent.

Vizualizări: 1,501

Alte articole din Politică:

Citește și: