Social
Cei mai terorizați angajați ai Complexului Energetic Oltenia
Din 2022 și până în prezent, august 2024, aproape 2.000 de angajați ai Complexului Energetic Oltenia muncesc în teroare. În 2022 au avut parte de două prelungiri ale contractelor lor pe durată determinată, în 2023 încă de două prelungiri, pentru ca în acest an, ei să primească un verdict din trei în trei luni.
Permanent cu sabia deasupra capului, acești salariați, femei și bărbați, care s-au specializat la locul de muncă, sunt tratați de către conducerea CEO, Plaveti, Trufelea, Bălășoiu, ca fiind suboameni, ca fiind niște saci cu cartofi pe care îi poti arunca oricând din căruță. Câtă bătaie de joc să mai rabde?
În septembrie le expiră din nou contractele de muncă încheiate pe perioadă determinată, după doi ani de chin. Unii dintre ei, bolnavi fiind, nu mai îndrăznesc să-și ia zile de concediu medical, înfricoșați că torționarii care conduc acum CEO au pus concediul medical în criteriile de dat afară, de concediere. Alți nici nu îndraznesc să-și ceară zilele libere prevăzute de lege, fiindcă, ce să vedeți, și ei ar avea dreptul la odihnă, dar preferă să tragă în jug de teama că vor rămâne, în final, fără slujbă.
Cum sunt ei abuzați?
Păi, în fiecare an, miniștrii Energiei, liderii de sindicat și șefii CEO, i-au amăgit pe cei 1.800 de salariați, promițându-le contracte de muncă pe perioadă nedeterminată. Lucru care nu s-a întâmplat niciodată:
-Virgil Popescu, octombrie 2022: ”A făcut recomandarea Directoratului să nu mai încheie contracte de muncă pe perioadă nedeterminată, ci definitiv”;
-Sebastian Burduja, octombrie 2023: „Sunt conștient că sunt 1800 de angajați care sunt pe perioadă determinată și care nu știu dacă, din luna ianuarie, vor mai avea loc de muncă. Există argumente pentru menținerea acestor persoane în scop operativ. Producția este prioritară”;
-Sebastian Burduja, iulie 2024:,,Contractele individuale de muncă încheiate pe perioadă determinată vor fi prelungite pentru majoritatea salariaților, în limitele deficitului de personal estimate și în raport cu situația economică a societății”. Aici, șefii CEO trebuie să publice câte contracte de muncă au devenit contracte de muncă pe perioadă nedeterminată. Vă spunem noi, niciunul!
Plus zeci de promisiuni sindicale în toată presa locală din 2022, 2023 și 2024, citite de zeci de mii de oameni.
De reținut:
Legea nr. 167/2020. Conform prevederilor Legii nr. 167/2020 sau legea discriminării la locul de muncă, actele de hărțuire morală și discriminare, indiferent dacă sunt comise de superiori ierarhici, colegi sau echivalenti ierarhici, pot atrage sancțiuni disciplinare, contravețtionale sau penale.