Actualitate
Ce vor oamenii de la Burduja și ce face el
După o ploaie de felicitări pe care i le-au scris fanii, ministrul Energiei, Sebastiuan Burduja, a primit și comentarii contondente. Și-a găsit și el subiect de campanie, pe care o să-l călărească până în decembrie. Este vorba despre o postare în care arată că participă la un război cu ONG-urile de mediu, alea plătite de alte guverne, foarte înflăcărat și învârtoșat. Ironia este că Burduja vorbește de o energie sigură, în condițiile în care o închide pe cea mai sigură: aia pe cărbune. Un motiv pentru care putem crede că doar se împopoțănează pe facebook, în contextul viitoarelor alegeri parlamentare și prezidențiale, este că defilează pe bulevardul virtual cu o poză în care tronează un excavator minier, în condițiile în care el, ca șef al energiei, închide până în 2026 toate carierele.
Declarații sforăitoare
”Mi-am asumat că voi deranja grupuri de interese. De câteva zile, primesc solicitări de demisie și mesaje pline de “civism” de la câteva organizații de mediu. Nu dau niciun pas înapoi. Nu negociem securitatea energetică a României.
Țara asta are nevoie de energie sigură, accesibilă și verde. În această ordine de priorități. Și o va avea. Vom termina investițiile începute în hidrocentrale, peste 300MW în execuție, cu stadiu de finalizare între 75 și 98%. Nu vom lăsa 4,6 miliarde de lei deja cheltuiți de România să se ducă pe apa sâmbetei.
Vom extrage gazele din Marea Neagră și vom atinge independența energetică, reducând dependența întregii regiuni față de gazul rusesc. Cei care au folosit energia ca armă de șantaj timp de zeci de ani, împreună cu toți cei pe care îi finanțează, nu vor câștiga această luptă pentru viitorul României. Ajunge!”, zice Burduja.
Interesele de partid nu se pun?
Comentariile unor oameni care il ”citesc” pe ministru pe pagina de socializre: ”Producem energie cât să dăm și la alții! Deci, când vom avea prețul scăzut la energie o să vă cred! Până atunci, povești!”
”Cât costă finalizarea + punerea în funcțiune a hidrocentralelor și ce putere totală au? Cât ar costa cel mai ieftin proiect „verde” de altă natură, de aceeași putere? Câte procese au câștigat ong-urile de mediu și pe ce acuzații? Aceleași întrebări i le-am adresat asociației Declic, tot pe pagina dvs, dar nici ea n-a răspuns, până acum. Sunt informații esențiale, care ne interesează pe toți. Dați impresia de populism, cu această postare, iar dacă nu răspundeți clar, nici dvs., o să-mi sporesc îndoielile în privința dvs.”.
”Poate ne spui si pe ce criterii sunt numiti membrii in CA si de conducere ale companiilor din energie: Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Transelectrica , etc. Acolo nu sint interese ascunse? Sau alea de partid nu se pun?”.