Politică

Ce răspuns a primit Miruță de la Avocatul Poporului

Avocatul Poporului va analiza mai îndeaproape modul în care au fost recalculate pensiile. E răspunsul pe care l-a primit deputatul Radu Miruță, care a atras atenția Avocatului Poporului și să dispună sesizarea Curții Constituționale pe noua lege a pensiilor.

 

“Cand 800 de mii de oameni au o reala problema usturatoare in tara asta, cand atator romani li se baga mana in buzunar si li se iau bani la pensie pentru care deja au platit contributii, chiar suplimentar, asta ar fi trebuit sa fie o prioritate zero pentru o institutie care se numeste Avocat al Poporului. Dar nu e. 

 

Am atras atenția Avocatului Poporului, în calitate de garant al respectării și protejării drepturilor și libertăților cetățenilor în fața legii, că noua lege a pensiilor încalcă grav principiile contributivității și stabilității și drepturile actualilor și viitorilor pensionari care au lucrat în condiții speciale. Am solicitat Avocatului Poporului să dispună sesizarea Curții Constituționale pe Legea 360/2023.

 

Potrivit legii, drepturile de asigurări sociale trebuie să reflecte contribuțiile plătite de-a lungul carierei profesionale, ceea ce nu se aplică celor care au lucrat în grupe de muncă. Aceștia au fost obligați să plătească o contribuție suplimentară – inițial de 10%, în prezent de 8% – pe toată durata activității lor, contribuție destinată să le ofere o vechime suplimentară, precum și multiplicarea punctajului lunar proporțional cu salariul obținut. Deciziile de recalculare primite în ultimele luni, cu reduceri ale pensiilor chiar și de peste 4.000 de lei, arată însă că acești oameni au plătit degeaba în plus, nu mai primesc ceva în schimb.

 

Am mai spus-o, o repet: Să fim foarte clar înțeleși: pensiile minerilor, siderurgiștilor, energeticienilor, petrolistilor, a celor din uzinele de armament și altor categorii care au lucrat în condiții deosebite și speciale nu sunt pensii speciale”, e mesajul lui Radu Miruță.

Vizualizări: 13,615

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: