Actualitate
CE Oltenia vinde grupurile pe gaze de la Brăila
Centrala pe gaze de la Brăila, care aparține Complexului Energetic Oltenia, este pregătită pentru vânzare, susține Daniel Burlan, președintele Directoratului. Asta după câțiva ani în care grupurile pe gaze au stat închise, deși unul este modernizat și are autorizație de mediu, celălalt mai are nevoie de investiții de câteva zeci de milioane de euro.
“SE Chișcani face parte din categoria obiectivelor programate a fi valorificate prin vânzare”, a fost afirmația făcută de Burlan într-un interviu pentru gds.ro.
Când a preluat grupurile pe gaze de la Chișcani, CE Oltenia a șters datorii de 28,7 milioane de lei pe care le avea de plătit Electrocentrale Galați, către care a mai plătit în plus 8,1 milioane. De atunci și până acum a avut pierderi de milioane de euro în fiecare an, din cauză că nu a pornit grupurile. Ulterior, tranzacția a fost considerată ca un ajutor de stat dat de compania din Gorj, care ar trebui să restituie grupurile. Cele două companii de stat încearcă să se înțeleagă la modul că socitatea CE Oltenia va vinde centrala de la Chișcani, își recuperează banii investiți, iar ce primește în plus ajunge la compania din Galați.
Complexul Energetic Oltenia speră ca, din banii obținuți din vânzarea celor două grupuri pe gaze să își recupereze pierderile produse de acestea, care sunt de ordinul zecilor de milioane de euro.
Experții angajați într-un dosar care a avut ca parte CE Oltenia au constatat că blocul energetic nr. 1 are autorizație de mediu valabilă până în 2025, dar celălalt are nevoie de investiții de 45 de milioane de euro. Doar dacă ar fi produs cu ambele grupuri, centrala de la Chișcani ar fi putut fi profitabilă, dar cu un profit mic. Pe de altă parte însă, dacă ar fi valorificat terenul și bunurile la preț de fier vechi, CE Oltenia și-ar fi recuperat banii investiți.
Cu câțiva ani în urmă, firma Buvoca intenționa să achiziționeze Centrala Termoelectrică de la Chiscani, depunând în acest sens o scrisoare de intenție la CE Oltenia.