Actualitate

CE Oltenia riscă să mai piardă încă un tren

Jumătatea lunii octombrie este termenul până la care Complexul Energetic Oltenia poate depune proiecte pentru a accesa bani din Fondul de Modernizare, în vederea realizării noilor grupuri pe gaze. Primul termen a fost în octombrie anul trecut, dar compania din Gorj a pierdut acest tren, din cauză că planul de restructurare nu a fost aprobat.

Iată că mai trece încă un an și nu sunt semne că lucrurile se mișcă, în ciuda optimismului afișat de unele oficialități. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a fost la începutul săptămânii la Bruxelles, dar nu a venit cu nimic concret. 

“Discutiile s-au concentrat pe CEO, CEH, PNRR si alte obiective pe care le avem in domeniul Energiei. Am primit asigurarea ca România va avea parte de toata sustinerea pentru aprobarea acestor proiecte”, a transmis luni Virgil Popescu. 

Frans Timmermans, vicepreşedinte executiv al Comisiei Europene, a avut o întâlnire restrânsă cu câțiva jurnaliști, cărora le-a transmis că Planul de Redresare şi Rezilienţă al României, alături de cel de restructurare al CE Oltenia sunt în continuare în analiză. „România are în faţa ei o provocare pe care o vedem la toate ţările care se bazează pe cărbune. Gazul va fi necesar în aceste ţări, altfel tranziţia energetică va fi prea dură. Ceea ce este important este ca infrastructura de gaz care se va construi acum să poată să acomodeze proiectele pe hidrogen. Economia hidrogenului va fi uriaşă“, a declarat Frans Timmermans, pentru ZF, în cadrul unei întâlniri restrânse cu câţiva jurnalişti, pe tema Fit for 55, care transpune în legislaţie obiectivele Green Deal privind neutralitatea climatică a Europei.

În acest timp, liderii de sindicat din Complexul Energetic Oltenia spun că nu cred că acest al doilea plan de restructurare, trimis la Bruxelles, va fi aprobat, estimând că va mai fi un al treilea plan. Cel puțin doi lideri au lansat acest scenariu în spațiul public. “Sunt convins că va apărea și programul nr. 3 și în acest program este dat și de întrebările puse de Comisia Europeană la primul program, în special cea legată de alt cost al certificatelor de carbon, față de ceea ce a fost în primul program. Știți foarte bine că în primul program se vorbea de 25 de euro per certificat și anul trecut compania a cumpărat cu 44 de euro per certificat”, a spus Dumitru Pîrvulescu, președintele Federației Naționale Mine Energie.

“Mă întreb, cum va arăta al treilea plan de restructurare, ne va șoca pe toți?”, s-a întrebat și președintele Sindicatului ine Energie Oltenia, Gabriel Căldărușe.

Potrivit planului de restructurare nr. 2, CE Oltenia va închide nouă din cele 12 grupuri energetice pe cărbune și mare parte din carierele miniere. Cariera Peșteana este prima care se va închide, peste doar câteva luni. Urmează carierele Lupoaia și Husnicioara la 1 ianuarie 2023, Cariera Jilț Sud la 1 ianuarie 2024, ultima fiind Cariera Tismana la începutul anului 1 ianuarie 2025.

În planul nr. 3 ar putea rămâne doar două grupuri la Rovinari și carierele aferente, dar și acelea ca rezervă de capacitate.

Administrația companiei a cerut avizarea cu celeritate a noului plan, pentru a putea să acceseze bani pentru noile grupuri pe gaze din Fondul de Modernizare.

“Este o perioadă în care se va intensifica analiza planului de restructurare, întrucât noi trebuie la sfârșitul lunii octombrie să începem să accesăm fondurile necesare pentru investiții, din Fondul de Modernizare”, a spus managerul Daniel Burlan zilele trecute la Gorj TV.

Prin mecanismul 10d, Fondul de Modernizare, România se așteaptă la aproximativ 6,7 miliarde de euro accesate până în 2030. Fondurile provin din vânzarea certificatelor de CO2 de către Comisie și vor fi alocate celor 10 țări membre pe baza proiectelor înaintate către Banca Europeană de Investiții.

Peste 700 de milioane de euro încearcă să obțină Complexul Energetic Oltenia prin Mecanismul 10d al Fondului de Modernizare. 

 

Vizualizări: 3,232

Alte articole din Actualitate:

Citește și: