Actualitate

CE Oltenia lasă utilaje bune să ruginească. Costă milioane de euro!

Curtea de Conturi a constatat, în urma unui control făcut la Complexul Energetic Oltenia, că utilajele retrase din activitate în ultimii zece ani sunt lăsate pradă ruginii.

„Urmare a verificării calității gestiunii economico-financiare s-au constatat, urmare inspecțiilor în teren, nereguli privind asigurarea corespunzătoare a gestionării și integrității bunurilor patrimoniale, reprezentând excavatoare, mașini de haldat, transportoare de mare capacitate retrase din funcțiune începând cu anul 2015 și pentru care conducerea entității nu a luat măsuri de depozitare, dar nici nu a analizat posibilitatea redistribuirii sau valorificării acestora, cu respectarea cadrului legal în vigoare”, se arată într-un document al Curții de Conturi.

Iată câteva din constatări: ”Astfel, din inspecția efectuată la UMC Jilț s-a constatat că utilajele și materialele din componența unei linii tehnologice retrase din funcțiune nu sunt depozitate corespunzător într-un spațiu bine determinat, fiind amplasate pe toată lungimea liniei tehnologice (aproximativ 3 km), ceea ce a condus la efectuarea unor cheltuieli cu serviciile de pază (5 posturi de pază), care, în perioada nov. 2018 - martie 2022, au fost în sumă totală de 1.773.234,48 lei.

La Cariera Peșteana Sud, o parte din tronsoanele metalice ale utilajelor scoase din funcțiune în anul 2015 se află în lacul care s-a format după sistarea lucrărilor de excavare. S-a mai constatat, de asemenea, că din valoarea de inventar a utilajelor inactive de 115.584.445,51 lei, valoarea neamortizată la data de 31.12.2021 este de 48.776.924,15 lei”.

Curtea de Conturi a dispus măsuri: ”Luarea măsurilor pentru asigurarea corespunzătoare a depozitării bunurilor patrimoniale, retrase din funcțiune începând cu anul 2015, analizarea posibilităților de redistribuire sau valorificare a acestora, în funcție de strategia de viitor adoptată de conducerea S CEO SA, cu respectarea cadrului legal în vigoare. Elaborarea unor proceduri operaționale privind modul de gestionare și asigurare a integrității bunurilor patrimoniale, precum și o procedură referitoare la redistribuirea/valorificarea bunurilor retrase din procesul de producție”.

Vizualizări: 1,645

Alte articole din Actualitate:

Citește și: