Anchetă

CE Oltenia încearcă din nou să recupereze banii din dosarul Buldotanc

2007 este anul afacerii Buldotanc! 2021 este anul în care procesul prin care Complexul Energetic Oltenia încearcă să recupereze prejudiciul din acest dosar este retrimis de Înalta Curte de Casație și Justiție la Curtea de Apel Craiova, pentru rejudecare. Cine știe dacă mai are Complexul Energetic Oltenia atâția ani de trăit câți are nevoie justiția pentru a lua o decizie.

Trei foști directori ai fostului Complex Energetic Turceni au fost acționați în instanță pentru prejudicierea companiei cu peste 800.000 lei, într-un dosar în care fostul deputat PSD Mugurel Surupăceanu a fost achitat definitiv. Este vorba despre Cristea Dumitru, Boiangiu Silvica și Vasile Ioan Viorel. 

Pe 4 iunie 2021 dosarul a fost repus pe rolul Curții de Apel Craiova și urmează să primească termen de judecată. 

Cei trei au fost acuzați de prejudicierea Complexului Turceni, prin impunerea achiziției de către companie a unui utilaj multifuncțional, de la un intermediar, la un preț de patru ori mai mare decât costul inițial de achiziție. 

Utilajul cu pricina, de tip tractor forestier, a fost importat din Ucraina în 2007 la prețul de 50.000 de dolari și vândut apoi Complexului Energetic Turceni cu peste 832.000 de lei, procedurile de achiziție fiind considerate ilegale de către procurori. Utilajul a fost cumpărat din Ucraina de către o firmă din Mediaș, administrată de Sorin Cocora Bușan. 

Conform rechizitoriului DNA, Mugurel Surupăceanu, aflându-se în relații bune cu fostul director general al fostului Complex Energetic Turceni, a stabilit împreună cu acesta modalitatea de achiziționare la un preț de patru ori mai mare decât cel de cumpărare din Ucraina a tractorului forestier, furnizorul fiind firma din Mediaș. În același document se menționa că utilajul era vechi și avea defecțiuni, recepția lui și plata achiziției făcându-se cu implicarea celorlalți doi directori de la fostul Complex Energetic Turceni. Surupăceanu a fost achitat în dosar.

O parte din banii proveniți din tranzacția respectivă au ajuns la o firmă din Târgu Jiu, controlată de fostul deputat PSD, procurorii DNA menționând că totul a fost "mascat" de o tranzacție cu un circular folosit în prelucrarea lemnului. Mai mult, ulterior, firma din Mediaș prin care tractorul a ajuns la Turceni a intrat în insolvență, iar instanța a dispus ca toate bunurile înstrăinate de societate, inclusiv utilajul vândut la CE Turceni, să revină în patrimoniul societății debitoare, astfel că Turceniul a rămas și fără banii dați pe achiziția supraevaluată, și fără tractor. 

Inițial, compania energetică nu s-a constituit parte civilă în dosar. Dumitu Cristea, Silvica Boiangiu și Ioan Viorel Vasile au fost condamnați fiecare la 4 ani de închisoare cu suspendare. Inculpații au fost scutiți de plata de despăgubiri către fostul Complex Energetic Turceni, înglobat acum în Complexul Energetic Oltenia.

Inițial, Tribunalul Gorj îi obligase pe aceștia la achitarea sumei de 836.570 de lei. Apoi, magistrații au dispus doar confiscarea de la Sorin Cocora Bușan a sumei de 586.570,04 lei, rezultată însă din infracțiunea de spălare de bani. 

Compania energetică se luptă acum în instanță să recupereze prejudiciul. Sau se luptă doar să fie acoperită de hârtii, să pară că a încercat să recupereze un prejudiciu de care nu-i mai pasă nimănui după atâția ani.

Vizualizări: 3,262

Alte articole din Anchetă:

Citește și: