Actualitate

CE Oltenia, demersuri pentru un împrumut uriaș. Vezi de unde!

Complexul Energetic Oltenia a demarat procedurile pentru a accesa un credit de până la 241 de milioane de euro din Trezorerie, pe care să îl garanteze cu bunuri proprii până în limita a 120%. Cu alte cuvinte, să ia un credit în condiții de piață, care să nu fie considerat ajutor de stat de către Comisia Europeană.

În paralel, CE Oltenia face demersuri și pentru a împrumuta 1,5 milioane de certificate de carbon. Termenul limită pentru achiziționarea celor șapte milioane de certificate aferente producției de energie de anul trecut este 30 aprilie 2021.

Compania nu a comunicat informații legate de numărul de certificate deja achiziționate. Dacă va reuși să acceseze creditul de 241 de milioane de euro, s-ar salva pentru încă un an, pentru că o parte din bani i-ar folosi pentru funcționare.

Împrumutul din trezorerie ar urma să fie accesat pentru o perioadă de șase luni. În acest timp, Comisia ar trebui să se pronunțe pe planul de restructurare pe care îl tot analizează din august.

"Întrucât până la această dată Comisia Europeană nu a finalizat analiza în vederea aprobării Planului de restructurare, iar termenul limită de conformare a societății privind achiziționarea certificatelor de gaze cu efect de seră aferente anului 2020 este 30 aprilie 2021, mai puțin de 2 luni, se impune ca societatea să dispună de lichiditățile necesare achiziționării certificatelor de gaze cu efect de seră aferente anului 2020. În acest sens, pentru a nu afecta desfășurarea în condiții de siguranță tehnico-economice a activității de producere a energiei electrice și implicit a Sistemului Energetic Național, societatea trebuie să obțină un împrumut pentru acoperirea necesarului de lichidități aferente atât cheltuielilor cu certificatele de CO2, cât și a altor cheltuieli curente", se arată într-un document al CE Oltenia.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a fost luni și marți la Bruxelles, unde a discutat și despre problemele de la CE Oltenia, dar nu a comunicat decât că “dialogul continuă”.

Cei 241 de milioane de euro sunt provizionați în bugetul de stat, dar nu pot fi dați în orice condiții, fără aprobarea Comisiei Europene. Cel puțin asta rezultă din documentul publicat de CE, prin care și-a motivat investigația aprofundată pe care o face pe planul de restructurare. “Împrumutul reprezentând ajutor pentru salvare cu privire la care Comisia nu a ridicat nicio obiecție în decizia privind ajutorul pentru salvare din 24 februarie 2020 nu a fost pus în aplicare înaintea deciziei Comisiei și, prin urmare, nu constituie ajutor de stat ilegal. De asemenea, la 29 iunie 2020, România a transmis un prim plan de restructurare, în termen de șase luni de la acordarea ajutorului pentru salvare, prin urmare prelungirea ajutorului pentru salvare nu este ilegală. Pentru alte ajutoare de stat planificate (cu excepția ajutorului pentru salvare prelungit), România se angajează să nu le pună în aplicare până când nu vor fi aprobate, respectând astfel obligația de standstill prevăzută la articolul 108 alineatul (3) din TFUE”.

Vizualizări: 2,235

Alte articole din Actualitate:

Citește și: