Actualitate
CE Oltenia, credit sindicalizat pentru parcurile fotovoltaice
Complexul Energetic Oltenia pregătește, cu sprijinul Băncii Europene de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), contractarea unui credit sindicalizat de la mai multe instituții bancare românești și europene pentru susținerea contribuției proprii la investițiile în noi capacități de producție de energie.
CE Oltenia intenționează totodată să își majoreze capitalul social în natură, cu valoarea terenurilor pe care vor fi amplasate noile unități de producție de energie. Asta după ce tocmai a redus capitalul social cu un miliard de RON, pentru a acoperi pierderile din trecut.
Planul de restructurare, încă neaprobat de Comisia Europeană, vizează construcția unor noi capacități energetice mai puțin poluante de aproximativ 735 MW fotovoltaic și 1.325 MW gaz.
"Implementarea proiectelor va permite în mod direct decarbonizarea sectorului energetic din România și va avea o contribuție semnificativă la obiectivele de energie regenerabilă ale României pentru 2030, de 30,7%, așa cum sunt stabilite în Planul Național Integrat pentru Energie și Schimbări Climatice (PNIESC). De asemenea, se vizează compensarea parțială a impactului închiderii centralelor pe cărbune, concentrându-se pe sprijinirea noilor investiții în energie verde în regiunile afectate, în conformitate cu prioritățile din cadrul Inițiativelor de tranziție justă", arată compania.
Astfel, CE Oltenia a semnat Scrisoarea de Mandat cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, în vederea obținerii surselor financiare necesare implementării proiectelor, Scrisoare care a stabilit principiile de bază, termenii și condițiile indicative pentru finanțare, demararea procesului de due-diligence financiar, tehnic, juridic și de mediu și consultarea cu băncile comerciale ofertante în vederea sindicalizării împrumutului. Implicarea BERD va viza investițiile în centrale fotovoltaice.
Complexul mai are în vedere o operațiune "de majorare a capitalului social (…) cu valoarea terenurilor pentru care au fost obținute certificate de atestare a dreptului de proprietate și pe care vor fi amplasate noile investiții, conform angajamentelor asumate prin planul de restructurare, și solicitarea către Oficiul Registrului Comerțului pentru numirea unuia sau mai multor experți în vederea evaluării acestor aporturi", potrivit unui document oficial al companiei.
Dacă va dori să își păstreze cota de deținere de 21,56% la CE Oltenia, Fondul Proprietatea va trebui să vină cu aport de capital în numerar.