Actualitate
CE Oltenia are trei mii de salariați pe plus, deși e criză de personal
Este lipsă de personal la Complexul Energetic Oltenia, o simt toți oamenii care lucrează în cariere și termocentrale. La Rovinari, de exemplu, nu există personal pentru a putea ține în funcțiune toate cele trei grupuri.
Cu toate acestea, planul de restructurare aprobat de Comisia Europeană prevede ca, la finalul anului, compania să aibă 8.700 de salariați. Cu trei mii mai puțin decât în prezent.
Dumitru Pîrvulescu, președintele Federației Naționale Mine Energie, a spus că societatea nu se poate lipsi de acești oameni. “Știți bine că, prin buget, trebuia să fim la sfârșitul anului 8.700 și suntem 11.700. Deci, nu cred că se va ajunge la numărul ăla, pentru că n-au cum să funcționeze”, a spus Pîrvulescu la Radio Infinit.
Compania a angajat în acest an circa 1.500 de persoane pe perioadă determinată, iar contractele lor vor expira la 31 decembrie. Acestea vor fi reînnoite în primele zile ale lunii ianuarie, dar teoretic societatea nu îi va raporta ca salariați în prima zi a anului viitor. Alte câteva sute de salariați vor pleca din companie prin externalizarea termocentralei Craiova II, care se va produce în luna octombrie. Iar alte câteva sute se vor mai pensiona și astfel se va ajunge, pe hârtie, la cei 8.700 de salariați din planul de restructurare. Dar, numai pe hârtie.
Nici grupurile energetice nu pot fi închise, așa cum scrie în plan, a mai spus Pîrvulescu. “Grupuri la fel, trebuia oprite, nu se vor opri, că n-au cum să le oprească. Cariere la fel, oprite, nu se vor opri, că n-au cum să le oprească”, susține liderul FNME.
Complexul Energetic Oltenia ar fi trebuit să închidă la finalul acestui an trei perimetre miniere și două grupuri energetice. Carierele Peșteana, Lupoaia și Husnicioara erau programate pentru închidere, precum și două grupuri de la Turceni și Rovinari.
Comisia Europeană a agreat o amânare a închiderilor cu șase luni, după cum a recunoscut administrația companiei.