Anchetă

Ce înseamnă pentru CE Oltenia rezilierea contractului cu OMV

Tot mai multe voci solicită în spațiul public rezilierea contractelor de asociere pe care Complexul Energetic Oltenia le are cu OMV Petrom, în vederea realizării unor parcuri fotovoltaice.

Nu avem acces la datele din contract, dar așa, la prima vedere, nu par avantajoase. CE Oltenia intră în asociere cu terenul, cu infrastructura, a obținut finanțare din Fondul de Modernizare, a făcut toată hârțogăria legată de realizarea investițiilor, iar OMV vine cu partea de cofinanțare. Iar pentru asta, în noile SpV, acțiunile sunt împărțite 50% - 50%.

Și totuși, continuarea acestor contracte ar putea fi răul cel mic pentru Complexul Energetic Oltenia. Suntem în 2023 și compania trebuie să finalizeze planul de restructurare până în 2026, altfel dă înapoi o sumă cu multe zerouri. Adică dă faliment, ca să fim mai expliciți. 

Comisia Europeană a impus în planul de restructurare revizuit realizarea celor opt parcuri fotovoltaice și a două grupuri pe gaze în parteneriat cu investitori privați.

Dacă societatea CE Oltenia reziliază cele patru contracte de asociere cu OMV, va trebui să le rezilieze și pe cele cinci cu Tinmar și pe cel cu Alro, care sunt făcute în aceleași condiții. Reamintim că societatea CE Oltenia face cinci firme în asociere cu Tinmar, pentru realizarea a patru parcuri fotovoltaice și a unui grup pe gaze la Turceni, și o firmă în asociere cu Alro, pentru realizarea unui grup pe gaze la Ișalnița.

CE Oltenia putea să realizeze fără parteneri parcurile fotovoltaice. Probabil că pentru grupurile pe gaze avea nevoie de ajutor. Dar, compania a jucat la impuse. Asociarea a fost impusă de Comisia Europeană, care altfel nu dădea girul pe planul de restructurare.

Realitatea zilei de astăzi este că, dacă anulează aceste asocieri, Complexul Energetic Oltenia riscă să piardă accesul la banii din Fondul de Modernizare. Și vorbim de sume uriașe, pe care alte companii din energie, private, abia să le acceseze. 

Pentru a vedea despre ce bani vorbim, reluăm un comunicat al CE Oltenia din aprilie 2022: 

Comitetul de Investiții al Fondului de Modernizare a aprobat solicitarea României de finanțare pentru viitoarele centrale pe gaze ale CE Oltenia și, de asemenea, a confirmat, finanțarea pentru proiectele fotovoltaice. Este vorba despre proiecte strategice pentru sectorul energetic din România, incluse în Planul de Restructurare și Decarbonare al CE Oltenia aprobat la începutul anului de Comisia Europeană. Aproximativ 895 de milioane de euro vor fi alocate de la Fondul pentru Modernizare pentru aceste proiecte de investiții.

”Salutăm decizia Comitetului de Investiții al Fondului de Modernizare. Este un nou pas foarte important în implementarea Planului de Restructurare a CE Oltenia, în condițiile în care o componentă majoră a planului este construirea de noi capacități bazate pe energie solară și gaze. Aceste noi capacități sunt esențiale pentru viabilitatea pe termen lung a companiei, iar finanțarea prin Fondul de Modernizare permite finalizarea proiectelor”, a precizat Daniel Burlan, președintele Directoratului CE Oltenia.

Este vorba de opt proiecte depuse pentru producerea de energie din surse regenerabile (parcuri fotovoltaice), cu o capacitate instalată de 735 MW și în valoare de aproape 671 de milioane de euro, iar 70% din sumă provine din Fondul de Modernizare. Parcurile fotovoltaice sunt încadrate la proiecte prioritare, pentru care era nevoie de confirmarea finanțării din partea Comitetului de Investiții al Fondului de Modernizare.

Dezvoltarea celor două unități de producție pe gaz cu o capacitate instalată de 1325 MW la Turceni și Ișalnița, este încadrată la proiecte neprioritare și finanțarea din Fondul de Modernizare trebuia aprobată de Comitetul de Investiții. Valoarea totală a celor două proiecte este de peste 841 de milioane de euro, din care 50% va veni de la Fondul de Modernizare.

Calendarul estimativ prevede că cele opt parcuri fotovoltaice vor fi operaționale în 2024, iar cele două blocuri pe gaze de la mijlocul anului 2026.

În afara finanțării din Fondul de Modernizare, proiectele vor beneficia de finanțare bancară, precum și de contribuția proprie a CE Oltenia și a partenerilor săi. Astfel, se află în curs de structurare două sindicalizări bancare în care sunt implicate instituții financiare internaționale și cele mai importante bănci comerciale din România. Pe lângă cei doi parteneri selectați la sfârșitul anului 2021, Tinmar Energy și OMV Petrom, cu care se află în negocieri avansate, CE Oltenia a relansat procesul de selecție pentru proiectul centralei în ciclu combinat de la Ișalnița, de 850 MW.

Construirea de capacități noi de producție a energiei electrice, mai puțin poluante, este de importanță strategică pentru România, de aceea proiectele de transformare a CE Oltenia au fost incluse în Planul Național Integrat pentru Energie și Schimbări Climatice precum și în Strategia Energetică Națională”.

Ca o concluzie, asocierea cu OMV Petrom și cu celelalte două firme pare a fi răul cel mic. Și o spun cu durere, că mi-ar plăcea să existe o ieșirea decentă din această poveste.

 

 

Vizualizări: 13,369

Alte articole din Anchetă:

Citește și: