Actualitate
Ce blocuri energetice ale CEO intră în rezervă de anul viitor. Decizia Comisiei Europene!
Comisia Europeană a publicat decizia care detaliază măsurile aprobate în cadrul ajutorului de stat de restructurare în favoarea CE Oltenia și a planului de restructurare aferent. Acesta se bazează pe construirea de noi capacități bazate pe energie solară și gaze, dar și pe reducerea capacităților existente pe bază de lignit.
Costurile totale de restructurare se ridică la 3,94 de miliarde de euro. Din această sumă, aproximativ 2,7 miliarde de euro sunt fonduri de la stat care includ și un grant de aproximativ 896 de milioane de euro din Fondul de Modernizare, destinat noilor investiții. Contribuția proprie a CE Oltenia va fi de 1,27 miliarde de euro, având ca sursă veniturile din vânzările de energie electrică și parteneriatele și creditele atrase de CE Oltenia.
Trei blocuri energetice vor intra în rezervă începând de anul viitor. ”În perioada 2023-2025, blocurile 4 Rovinari, 4 Turceni și 7 Ișalnița vor fi în rezervă de capacitate, iar în perioada 2026-2030, blocurile 5 Rovinari, 6 Rovinari și 5 Turceni vor fi în rezervă de capacitate. Funcționarea acestor blocuri va fi dictată de rațiuni legate de securitatea aprovizionării cu energie sau de condițiile de piață”, au anunțat reprezentanții CE Oltenia.
Autoritățile române s-au angajat să implementeze o cesiune suficientă de acțiuni ale statului român în CE Oltenia, până la sfârșitul perioadei de restructurare în 2026, astfel încât să se asigure o remunerare suplimentară a componentei de grant din ajutorul de stat. Cesiunea a cel puțin 20% din drepturile de proprietate se va face printr-o ofertă publică de acțiuni.
Reprezentanții CE Oltenia au explicat și ce presupune înființarea filialei pe cărbune. ”Măsura privind înființarea filialei pe lignit presupune crearea unei entități cu personalitate juridică și contabilă separată de CE Oltenia, care va integra activitatea de producție de energie electrică pe bază lignit, menținută în regim de rezervă de capacitate”, se arată într-un comunicat al CE Oltenia.
Administrația spune că a luat măsuri pentru suplimentarea producției de cărbune cu 900.000 de tone, ceea ce ar livra în final o energie totală de 600.000 MW, într-una dintre capacitățile deja existente la Rovinari, Turceni sau Ișalnița.
Pentru a susține acest efort, CE Oltenia va angaja, pe durată determinată, 600 de persoane pe posturi de lăcătuș mecanic, electrician și sudor în activitatea miniera. Mai mult de jumătate au fost deja angajați, spun reprezentanții CE Oltenia, și vor începe activitatea în luna mai.