Actualitate

Ce a fost "mingea de foc" care a străbătut cerul noaptea trecută

„Mingea de foc” care a traversat cerul de la nord-vest spre sud-est și a fost văzută inclusiv din județul Gorj a fost de fapt un deșeu orbital provenit de la un satelit Starlink.

 

„Conform datelor furnizate de Space Track (Tracking and Impact Prediction), obiectul văzut în această seară deasupra României a fost un satelit Starlink nefuncțional, care a reintrat necontrolat în atmosferă (Starlink-1196, NORAD ID 45103, lansat în 29 ianuarie 2020)”, a spus fizicianul Tănăselia, într-o postare publicată pe Facebook..

 

„Deșeu orbital, observat în această seară deasupra Timișoarei, la ora locală 21:16 (aprox.), deplasare pe direcția NV spre SE. Au fost raportate observații similare și din alte orașe din România (Craiova, Brașov, Bumbești-Jiu), Bulgaria, Serbia, Kosovo”, se mai arată într-o postare publicată de fizicianul român, potrivit Digi24.

 

Conform Space.com, pe orbita terestră se aflau, în iulie 2024, peste 6.281 de sateliți Starlink, din care 6.206 erau funcționali la acea dată. Industrializarea spaţiului, adusă de constelaţii formate din numeroşi sateliţi, mici şi ieftini, pentru transmiterea internetului, aşa cum este proiectul Starlink al companiei lui Elon Musk, SpaceX, reprezintă o problemă din ce în ce mai mare pentru observaţiile astronomice de mare precizie din cauza poluării luminoase pe care o produc.

Vizualizări: 757

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: