Actualitate
Casa de Pensii Gorj explică de ce întârzie deciziile de pensionare ale minerilor
Peste 4300 de cereri au fost depuse la Casa Județeană de Pensii Gorj în baza legii 74/2022. Este vorba de prevederea legislativă care le dă dreptul salariaţilor încadraţi pe anumite locuri de muncă încadrate conform legislaţiei anterioare în grupa I şi/sau grupa a II-a de muncă să iasă mai devreme la pensie.
Aceste modificări sunt destinate personalului care a lucrat în termocentralele pe bază de cărbune şi în extracţia de cărbune cât să iasă mai repede la pensie. Circa 3750 sunt cereri de recalculare, iar în jur de 550 sunt cereri noi. Pentru a putea fi aplicate prevederile legii, angajații Casei Județene de Pensii au nevoie două instrumente, respectiv actualizarea aplicației informatice și adeverințele de asimilare.
Casa de Pensii are obligația să soluționeze cererile în 45 de zile, însă conducerea unității spune că nu va putea respecta acest termen pentru că nu deține softul informatic, care se află în faza de achiziționare de către Casa Națională de Pensii Publice.
”În momentul de față ne aflăm în imposibilitatea de a respecta acest termen, pe de o parte din cauza lipsei aplicației informatice, iar pe de altă parte din cauza lipsei adeverințelor asimilate. Vrem pe această cale să asigurăm toți pensionarii, respectiv viitorii pensionari, că imposibilitatea respectării acestui termen legal de 45 de zile de la data înregistrării cererii nu le va afecta drepturile bănești”, a transmis conducerea CJP Gorj.
Autoritățile spun că în situația în care ar respecta termenul toate cererile depuse și înregistrate care nu conțin adeverințele asimilate ar fi soluționate prin decizie de respingere. După ce vor fi rezolvate cele două probleme, cei de la Casa de Pensii Gorj spun că vor putea procesa circa 150 de cereri pe săptămână.