Actualitate
Cărbunele din Motru, așteptat să încălzească Timișoara
Colterm, firma care asigură agentul termic în Timișoara, avea miercuri doar o grămăjoară de cărbune. Adică vreo 400 de tone, care puteau asigura agentul termic pentru câteva ore. Societatea aștepta cărbune de la Complexul Energetic Oltenia, potrivit informațiilor din presa locală, dar și de la trei firme private.
După ce a rămas fără cărbune, Colterm a dublat cantitatea de gaz folosită. Doar 400 de tone de cărbune sunt în stocul aproape inexistent al Colterm, susține consilierul local Roxana Iliescu, care a fost să vadă cu ochii ei cum arată „curtea” CET Sud. Temperatura în punctele termice rămâne scăzută până când ajunge prima garnitură de cărbune la Timișoara, care a plecat deja dinspre Oradea.
Directorul Colterm a explicat pentru presa din Timișoara că societatea a rămas fără cărbune din cauza ploilor, care au întârziat atât încărcările, cât și livrările.
Cristian Mîțu susținea că, în seara zilei de miercuri, ar trebui să ajungă prima garnitură la Timișoara, din care se folosește 80% pentru o singură zi. În jurul orei 15 este programată să plece din Oradea și ar trebui să ajungă la CET Sud miercuri seară. Cealaltă urma să plece de la Motru.
„Mi-a confirmat că a plecat de la Motru, iar de la Oradea au programat în jurul orei 15 plecarea. Eu sper ca primul tren să ajungă în seara aceasta și următorul pe noapte, ca dimineață să fim cu toate în regulă. Sunt vagoane automate, într-o oră sunt descărcate toate 25, ele se cuplează la un sistem hidraulic, noi avem compresoare la descărcare. Imediat cum îl avem în curte, într-o oră alimentăm și pornim, avem tot interesul să pornim. Și acum am dublat cantitatea de gaz pe care o consumăm în sud. La noapte trebuie să revenim în parametri”, a explicat acum directorul Colterm, pentru Timiș Online.
Colterm are și contracte pentru cărbune cu firme private, cu AMV Style din Gorj – 100.000 de tone, cu SC Redolaj SRL din Oradea – 60.000 de tone și cu Movie Star SRL din Râmnicu Vâlcea – 100.000 de tone.