Actualitate

Canicula a repornit Termocentrala Ișalnița, dar nu pentru mult timp

După mai bine de două luni în care a fost oprită, Termocentrala Ișalnița a fost repornită pentru câteva zile. Canicula a făcut să fie mai multă nevoie de energie electrică, dar și reactorul de la Cernavodă care a intrat în revizie. 

 

Salariații de la Ișalnița sunt îngrijorați. Nu știu ce se va alege de ei și de termocentrală. Totul e sub un nor mare de incertitudine mai ales când vine vorba de salariații tineri care încă nu au fost chemați să semneze noi contracte de muncă. 

 

Nicușor Văduva, salariat al Termocentralei Ișalnița, a vorbit despre situația în care este unitatea energetică. A declarat că nu știe cât timp va mai rămâne pornită și că salariaților li s-a transmis un lucru ferm: restructurarea merge înainte.

 

“Funcționează de câteva zile, însă nu știu pentru cât timp. Era un grafic de pornire pentru câteva zile, nu știu dacă s-a luat altă decizie. Mi-e greu să cred că vom funcționa mult și la capacitate maximă pentru că personalul este din ce în ce mai puțin. La noi, chiar s-a tăiat foarte mult din personal. Au plecat colegi de peste tot prin pensionare. Erau discuții să mai cheme din ei înapoi, dar nu știu ce s-a mai întâmplat. Programul de restructurare merge înainte așa cum a fost scris. Nu s-a făcut nimic să se oprească această nenorocire care a venit pe capul nostru”, a declarat Nicușor Văduva la Radio Infinit.

 

 

El a mai afirmat că știe doar că termocentrala unde lucrează e în program de rezervă până la sfârșitul anului 2025.

 

Ultimul grup al termocentralei pe cărbune de la Ișalnița, pusă în funcțiune în anii ’60, a fost oprit pe 1 ianuarie 2024 puțin după miezul nopții și a fost trecut în rezervă de capacitate, conform planului de restructurare al Complexului Energetic Oltenia, convenit cu Comisia Europeană.

 

Termocentrala de la Ișalnița a fost pusă în funcțiune în perioada 1964-1967 marcând o premieră în România – grupul de 315 MW pornit atunci era cel mai mare din țară la vremea respectivă. La sfârștitul perioadei comuniste, centrala avea o capacitate de circa 1.000 MW și s-a spus deseori că grupurile de 315 MW au fost cele mai fiabile grupuri energetice din perioada anilor ’80-’90. Treptat, capacitatea termocentralei s-a restrâns, și, acum mai funcționa un singur grup de 315 MW, grupul 7, grupul 8 de aceeași capacitate fiind închis definitiv în anul 2021.

Vizualizări: 1,560

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: