Actualitate

Când statul taie un drept, ajunge să îl plătească de trei ori

Este un nou val de procese ale profesorilor gorjeni pentru dobândirea unor drepturi bănești. De această dată, este vorba de sporul de dirigenție care a fost calculat incorect ca 10% din salariul lunii decembrie 2016, în loc să fie calculat la salariul actual.

La fel și gradația de merit, care este de 25%. Suma lunară nu este mare, dar adunată pe câțiva ani înseamnă câteva mii de lei de fiecare cadru didactic.

Cum profesorii sunt reprezentați de sindicate în instanță, totul merge repede, plângerile sunt identice, se rezolvă în câteva termene, pentru că există deja precedente la alte instanțe.

Școlile vor fi obligate să calculeze şi să achite membrilor de sindicat diferenţele privind drepturile salariale reprezentând gradația de merit și majorarea pentru funcția de diriginte/ învățător, raportate la salariul de bază aflat în plată și cele efectiv plătite, aferente ultimilor trei ani, sume actualizate în funcție de coeficientul de inflație la care se adaugă dobânda legală penalizatoare.

Aceste drepturi au fost plafonate la salariul din decembrie 2016, iar Legea salarizării 153/2017 statuează faptul că acestea se raportează la salariul de bază deținut.

Cineva trebuie să facă totuși ordine în salarizarea bugetarilor. Periodic, câte un guvern mai taie din drepturi, cum a făcut și acum, calculând sporul la un salariu din urmă. Trec anii, sindicatele merg în instanță și câștigă, invocând o altă lege, care se bate cap în cap cu prima. În final, statul plătește salarii mai mari, penalități, actualizări la inflație, dar și sute de judecători care gestionează milioanele de procese ale bugetarilor cu statul. Deși pierde procesele pe bandă rulantă, statul în continuare calculează greșit sporul de dirigenție și grația de merit, așa că vor urma alte procese. Să nu ajungem în situația în care bugetarii să câștige mai mult din procese decât din salarii.

Vizualizări: 1,519

Alte articole din Actualitate:

Citește și: