Actualitate
Căldărușe: Ni s-a spus că nu se știe exact numărul de societăți mixte
Președintele celui mai mare sindicat din Complexul Energetic Oltenia se declară îngrijorat cu privire la apariția societăților mixte, care vor prelua activele performante ale companiei. Înființarea acestor societăți a fost aprobată de AGA pe 1 iulie.
“Ne-a fost prezentat noul plan de restructurare, cred că ne-a fost prezentat parțial. Trebuie să ne lămurim ce este cu acele societăți mixte. Ni se spune că CEO va avea 60% și investitorii privați 40%, dar dacă ne uităm că la CEO nu este doar statul, este și Fondul Proprietatea, în final, s-ar putea să rămână statul român cu patruzeci și ceva la sută”, a spus Gabriel Căldărușe, președintele Sindicatului Mine Energie Oltenia.
Detalii nu pare să știe nici măcar administrația. “Ni s-a spus că nu se știe exact numărul de societăți, ce active vor prelua”, a mai spus liderul sindical.
Căldărușe spune că este obligatorie aprobarea planului de restructurare, pentru ca societatea să nu fie nevoită să dea înapoi banii primiți pentru cumpărarea certificatelor de carbon. “Avem nevoie de un plan de restructurare, orice s-ar spune, pentru că avem acel bolovan de 500 de milioane de euro, bani primiți de la guvern pentru achiziționarea certificatelor de carbon pe ultimii doi ani. Este clar că fără acest plan care să transforme ajutorul de salvare în ajutor de stat, Complexul Energetic Oltenia nu mai are nicio șansă din punct de vedere economic”, a explicat liderul SMEO.
Administrația companiei speră ca planul de restructurare să fie aprobat de Comisia Europeană măcar până în septembrie 2021. Vă reamintim că prima variantă a acestui plan a fost transmisă în august anul trecut.
Managerul CE Oltenia, Daniel Burlan, a explicat zilele trecute că societățile mixte vor prelua activele viabile. “Este vorba de acele SPV-uri, societăți vehicul, în care ne dorim să atragem parteneri care să contribuie alături de noi în investițiile noi și asigură și acel capitol din orientările ajutorului de stat, adică măsura compensatorie. Adică dai niște active care sunt viabile, parte din aceste active, și altui investitor”, a spus Burlan.