Social
Cabaline și bovine bolnave, în Gorj
Un focar de TBC la bovine a fost depistat într-o gospodărie din Bâlteni, județul Gorj. La Ciuperceni, a fost descoperit un focar de anemie infecţioasă la cabaline.
„Avem două focare în două gospodării. Un focar de TBC, la Bâlteni, la bovine, şi un focar de anemie infecţioasă ecvină, la cabaline, la Ciuperceni”, a transmis Florin Gorcea, director la Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Gorj.
Focarul de TBC de la Bâlteni este de anul trecut şi sunt afectate peste 20 de bovine. Lichidarea unui astfel de focar e de durată. “Acest TBC se poate transmite la om, se poate transmite de la om la animale, de la animal la animal. Absolut toate bovinele care se pretează ca vârstă şi ca stare de sănătate trebuie să fie testate. În ultimii 15-20 de ani, n-au prea fost focare de TBC”, a mai spus Gorcea.
Tuberculoza bovină este o boală infecțioasă cronică, cauzată de bacteriile Mycobacterium bovis, care afectează de obicei animalele domestice, în special bovinele. Manifestările clinice ale tuberculozei la bovine variază în funcție de stadiul bolii și de sistemul imunitar al animalului.
În stadiile incipiente, tuberculoza la bovine poate fi asimptomatică, iar animalele infectate nu prezintă semne externe vizibile ale bolii. În cazul în care boala avansează, simptomele se pot manifesta prin pierderea în greutate, scăderea producției de lapte, tuse persistentă și în cele mai severe cazuri, apariția leziunilor tuberculoase în plămâni și ganglioni limfatici.
De asemenea, animalele infectate cu tuberculoză pot prezenta semne de slăbiciune generală, anorexie, febră și uneori probleme de reproducere. Este important să se efectueze testarea animalelor pentru depistarea tuberculozei, în special în cazul animalelor care se deplasează între ferme sau sunt comercializate, pentru a preveni răspândirea bolii.
Carnea se poate consuma, dar cu anumite restricţii. “Organele afectate, se distrug pentru incinerare, iar restul de carne se consumă prin preparare termică, în special la conserve”, a mai spus șeful DSVSA Gorj.
Febra cailor are simptome care pot varia de la ușoare la severe și includ oboseală, pierderea în greutate, febră, anemie, umflături ale membrelor, icter, probleme de respirație și tuse. Unele animale pot fi purtătoare ale virusului fără a prezenta simptome evidente, ceea ce poate duce la răspândirea bolii în cadrul unui grup de animale.
Nu există un tratament eficient și, din acest motiv, animalele infectate sunt de obicei sacrificate pentru a preveni răspândirea bolii. Pentru a preveni apariția bolii, este important ca proprietarii de cai să ia măsuri de precauție, cum ar fi testarea regulată a animalelor și evitarea utilizării de ace sau alte obiecte contaminate în timpul tratamentelor medicale.