Actualitate
Burlan: Nu putem vorbi de profit
Au fost prețuri record în ultimele luni pe piața zilei următoare, dar Complexul Energetic Oltenia este departe de a fi pe profit. Asta pentru că o bună parte din producție este contractată de anul trecut pe prețuri mici, iar pe de altă parte și costul certificatului de carbon crește de la o lună la alta.
“Nu putem vorbi de profitabilitate la CE Oltenia, pentru că prețul certificatelor de CO2 a avut o creștere mult mai mare decât prețul la energie. De la 30 și ceva de euro la începutul anului, am ajuns acum la 65 de euro, o diferență care înseamnă costuri suplimentare pentru Complexul Energetic Oltenia”, a spus Daniel Burlan, președintele Directoratului.
Compania a început deja să cumpere certificate, deși subvenția o să o primească abia în primăvară. “Cumpărăm certificate de CO2 și din propriile surse”, a spus Burlan.
Preţul energiei electrice pe piaţa spot a bursei OPCOM (Piaţa pentru Ziua Următoare - PZU) a avut o medie de 951,3 lei pe MWh în luna octombrie 2021, valoare de peste patru ori mai mare faţă de preţul înregistrat în aceeaşi lună a anului trecut, respectiv 204,3 lei pe MWh, potrivit raportului lunar postat pe site-ul operatorului bursier.
Valoarea totală a tranzacţiilor a fost de 1,882 miliarde de lei, în creştere cu 351% faţă de octombrie 2020 (417 milioane de lei).
Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU) este o componentă a pieţei angro de energie electrică pe care se realizează tranzacţii orare ferme cu energie electrică cu livrare în ziua următoare zilei de tranzacţionare.