Actualitate
Burlan anunță că dă în judecată Asociația Bankwatch pentru pierderile Carierei Roșia
Timp de două luni, Cariera Roșia nu a mai putut înainta cu frontul de lucru, din cauza unei decizii judecătorești, care a suspendat acordul de mediu al carierei, la cererea Asociației Bankwatch. O decizie pe care Complexul Energetic Oltenia a reușit să o anuleze pe 23 august, la Curtea de Apel București.
Cineva trebuie însă să plătească pentru pierderile suferite de companie. O spune managerul Daniel Burlan.
”În ce privește Bankwatch, vom cuantifica și noi să vedem care sunt pierderile suferite în perioada aceasta, când a fost afectat procesul de producție. Din cauza acțiunii acestui ONG, producția de la cariera Roșia s-a redus cu 25%. Vom analiza cu departamentul juridic, dar și cu avocați din afară, cu mai multă expertiză, și vom da Bankwatch în judecată pentru hărțuire și obstrucționarea activității și vom cere, bineînțeles, despăgubiri pentru pierderile suferite în perioada 1 iulie-23 august, când ONG-ul ne-a oprit activitatea. O să inventariem toate argumentele pe care le-a depus în instanță Bankwatch de-a lungul timpului împotriva carierelor miniere și o să demonstrăm că acolo sunt niște neadevăruri”, a spus Daniel Burlan, citat de national.ro.
Bankwatch are mai multe procese prin care încearcă să blocheze activitatea CE Oltenia, de aici și acuzația de hărțuire.
Complexul Energetic Oltenia a explicat și în instanță ce înseamnă închiderea Carierei Roșia, cea mai mare exploatare de cărbune din țară. “Producţia Carierei Rosia este de 3.340.000 tone/an, în medie aprox. 278.300 tone/luna. Aceasta cantitate de cărbune produce o cantitate de energie electrica livrata în Sistemul Electroenergetic National, de 185.555 MWh/luna, respectiv 2.226.670 MWh/an”, se mai arată în documentul de la instanță, unde CE Oltenia mai precizează că, tehnologic, Sucursala Electrocentrale Rovinari nu are posibilitatea de alimentare cu cărbune pe calea ferată din celelalte cariere.
Închiderea Carierei Roșia înseamnă o reducere a producției de energie a CE Oltenia cu 21% și disponibilizarea a 600 de muncitori. Pierderile de venit ale companiei pot fi și de 40%, a mai arătat CE Oltenia.
Dezastru ecologic
România și-a asumat un program de închidere pentru activitatea minieră și acesta va continua, dar oprirea unei activități miniere înseamnă un dezastru ecologic mult mai mare, susține președintele Directoratului CEO. ”Pe măsură ce înaintăm, în urma noastră se aduce mediul la starea inițială sau se redă circuitului natural. Fie se face un lac, fie se depune material până la un anumit nivel, astfel încât să se redea circuitului agricol, fie se fac plantații de pomi. Când s-a oprit brusc, perimetrul rămâne la acel stadiu, rămâne o groapă imensă, cu instabilități ale treptelor, cu risc de alunecare și risc de aduce pagube nu doar mediului, ci și instalațiilor și utilajelor din dotare”, ne-a precizat Daniel Burlan, președintele Directoratului CEO. Acesta mai arată că, cel puțin în acest caz, au fost mobilizări de la Ministerul Mediului, dar și de la Ministerul Energiei, care au venit cu întâmpinări în instanță pentru a demonstra necesitatea funcționării carierei Roșia.
Bankwatch nu recunoaște pierderile
Asociația Bankwatch susține, într-un comunicat, că în luna iulie 2022, când cariera Roșia era închisă, producția de energie nu ar fi scăzut. ”Conform Transelectrica, România producea în luna iunie între 4.000 și 7.800 MW, iar în luna iulie producția s-a situat între 4700 și 7700 MW, diferențele fiind insignifiante. De asemenea, importul de energie nu poate fi pus pe seama suspendării extinderii carierei, acesta fiind similar cu lunile și anii precedenți. România este importator net de electricitate încă din 2019. Aceste diferențe apar în funcție de cererea internă și externă, modul în care este construită piața de energie sau alte aspecte precum disponibilitatea resurselor”, se precizează în comunicatul Asociației Bankwatch.