Ultima oră
Burduja strânge cureaua la Minister și în companiile din energie
„România este într-o situaţie delicată din perspectiva cheltuielilor publice. Este o chestiune de răspundere, de bun simţ, să dăm un exemplu de administrare eficientă”, o spune ministrul Energiei, Sebastian Burduja, care a anunțat prioritățile pentru acest an. Printre ele, promite să reformeze Ministerul Energiei, dar și companiile din sectorul energetic. El cere reducerea posturilor de conducere, a cheltuielilor cu bunuri și servicii și stoparea angajărilor.
Sebastian Burduja a anunțat, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că va începe reorganizarea ministerului pe care îl conduce, deși e unul dintre cele mai „suple”. Acesta a anunțat că va reduce schema de personal și toți subalternii săi vor da concurs, astfel încât să rămână cei care fac performanță.
„Vom iniţia în perioada următoare un proiect de reorganizare a ministerului energiei. Este unul dintre cele mai suple ministere. Avem 280 de colegi, iar nivelul de salarizare este cel mai mic din Guvernul României. Cu toate acestea, consider că întotdeauna e loc de o eficiență mai bună. Astfel, vom desființa toate posturile vacante (aprox. 80) și vom reduce schema de personal, astfel încât toţi colegii vor da concurs şi vor rămâne cei care merită, muncesc și livrează performanță”, a anunțat Burduja.
Și când vorbește de reorganizare nu se referă doar la Minister, ci și la companiile din sistemul energetic. Am transmis tuturor companiilor din subordinea Ministerului Energiei o solicitare fermă ca, până pe 23 ianuarie, să elaboreze planuri de eficientizare a cheltuielilor. Orice formă de risipă trebuie oprită. Și cât mai repede. Măsurile obligatorii includ:
- Reducerea posturilor de conducere - mai puțini șefi;
- Scăderea cheltuielilor totale cu salariile și reducerea personalului administrativ - mai puțini oameni care stau și plimbă hârtii prin birouri, fără impact în activitățile productive;
- Reducerea cheltuielilor cu bunurile și serviciile (carburant, consultanță, mobilier etc.);
- Reducerea cu cel puțin 50% a cheltuielilor de protocol și sponsorizări;
- Stoparea angajărilor pe anul în curs, cu excepțiile de rigoare (cazuri strict necesare pentru funcționarea companiilor, de ex., operatori pentru camere de comandă)”, a mai subliniat Burduja.
În subordinea Ministerului Energiei, este și Complexul Energetic Oltenia, o companie deja cu un picior în groapă. Și la aceasta s-a referit ministrul când a transmis că dorește reorganizări și reduceri consistente de cheltuieli. Rămâne de văzut dacă se și aplică ceva din cerințele ministrului și în ceea ce privește compania din Gorj.