Politică
Burduja: Fără energie ieftină și sigură, nu e trai decent
Fără energie ieftină și sigură, nu există trai decent și nici dezvoltare economică! E mesajul pe care îl transmite la început de an ministrul Energiei, Sebastian Burduja. Care subliniază, într-o postare pe Facebook, că și-a dorit energie sigură și curată, dar în această ordine de priorități. A făcut un mic bilanț al anului ce tocmai s-a încheiat și a enumerat promisiunile pentru 2025. Nu se află vreo capacitate din lista de investiții programate la Complexul Energetic Oltenia. Mai mult ca sigur, știe și el că termenele asumate inițial nu au nicio șansă să fie respectate.
“Energia este inima economiei. Fără energie sigură și ieftină, nu există un nivel de trai decent și nici dezvoltare economică. Raportul Draghi a spus clar ceea ce știam cu toții: competitivitatea, deci performanța unei economii, depinde fundamental de sectorul energetic. Iar Europa, care și-a asumat rolul de lider global în combaterea schimbărilor climatice, deși contribuie cub sub 10% din emisiile totale de CO2 din lume, nu poate concura cu SUA și China cu o energie de trei ori mai scumpă”, își începe Burduja postarea pe Facebook.
Ministrul Energiei a adăugat că încă de când a preluat acest portofoliu și-a dorit energie sigură și curată, “în această ordine de priorități, nu în alta”.
El a reamintit investițiile care au fost puse în funcțiune, anul trecut. Printre acestea, grupul 5 de la Termocentrala Rovinari, pus în funcțiune după lucrări de modernizare ce au durat aproape un deceniu. „Al doilea lucru asumat: investiții, investiții, investiții. Fiecare MW nou în sistemul energetic românesc înseamnă o șansă mai mare să avem facturi mai mici, dezvoltare economică mai accelerată și o țară sigură, care nu depinde de alții pentru a-și acoperi consumul. Mai mult, alții trebuie să depindă de noi. În 2024, am pus în funcțiune capacități de 1200MW, inclusiv 330MW pe cărbune (Grupul V Rovinari) și 54MW hidro (un hidroagregat modernizat la Bicaz). A fost recordul ultimului deceniu, cât ultimii patru ani la un loc. În 2025, din datele pe care le avem, estimăm că vom dubla performanța din 2024, ceea ce este fantastic”.
Pe ce se bazează când spune asta? A enumerat câteva investiții. Lipsesc parcurile fotovoltaice ori centralele pe gaz din Complexul Oltenia. Deși unele dintre aceste capacități ar fi trebuit să funcționeze deja, acest lucru nu se întâmplă. La Complexul Oltenia, doar se închide, nu se și construiește altceva în locul cărbunelui, însă oficialii din Minister și politicienii locali au tot promis că România va cere amânarea planului de închidere a mineritului cu trei ani, potrivit ultimelor informații. Rămâne de văzut când și dacă se va întâmpla acest lucru.
Iată, până atunci, cu ce s-a lăudat Burduja că face anul acesta:
“1. Finalizăm Iernutul, cea mai așteptată investiție în sectorul energetic românesc. 430MW noi, producție de energie în bandă, pe gaz, în inima sistemului, proiect deblocat cu succes la începutul mandatului meu.
2. Finalizăm hidrocentrala de la Răstolița. Doar 30MW, dar capacitate flexibilă și utilă, inclusiv pentru a acoperi parte din vârfurile de consum (dimineața și seara).
3. Finalizăm centrala în cogenerare de la Năvodari. Un alt obiectiv mult întârziat și mult așteptat. 80MW pe gaz, grup modern.
4. Cele mai multe dintre proiectele semnate de noi la final de 2023, cu beneficiari privați și cofinanțare din PNRR, au termen de punere în funcțiune toamna acestui an. În total, mă aștept la minim 1200-1500MW din acest apel de proiecte.
5. În plus, daca se aliniază astrele, am putea vedea prima parte a termocentralei pe gaz de la Mintia pusă în funcțiune, până la 1000MW. Va fi la final cea mai mare din Europa, cu o putere instalată de 1750MW. Investiție de interes strategic național, producție sigură și în bandă.
6. Plus alte investiții integral private în parcuri solare și eoliene noi. Mai mult, ne așteptăm și la cel puțin o dublare a capacității de stocare în baterii, până la 400-500MWh.
Gândiți-vă ce vor însemna încă 2500MW pentru sistemul energetic național, din care măcar 600MW vor fi producție în bandă, în condițiile în care astăzi în zilele bune producția instantanee a României este până în 7-8000MW! Și bineînțeles că vom continua în paralel toate marile proiecte: Neptun Deep, Caragele, programul nuclear civil românesc, fabricile de panouri fotovoltaice și de baterii etc. Acestea nu vor fi gata în 2025, dar vor înainta pe drumul corect pe care am reușit să le așezăm”.