Politică
Burduja, despre prelungirea vieții cărbunelui: Înseamnă să fii cu arma la picior
Ministrul Energiei le dă o speranță minerilor. Lucrează la un draft pentru un mecanism al rezervei de capacitate. Mai concret, Complexul Oltenia să aibă pregătite grupuri energetice pe cărbune în caz că trebuie să dea energie chiar dacă nu ar funcționa continuu. Ca o coincidență, declarația lui apare în pragul campaniei electorale așa că rămâne de văzut dacă se va întâmpla concret ceva din iunie încolo pentru că până atunci toți se interesează de soarta minerilor și propun soluții salvatoare.
Ministrul Sebastian Burduja a declarat că "trebuie să fim cu arma la picior". "După discuțiile pe care le-am avut cu sindicatul și mai ales cu conducerea executivă a Complexului Energetic Oltenia, concluzia a fost că avem nevoie de acest mecanism, al rezervei de capacitate. Știți cum funcționează. Asta înseamnă să fii cu arma la picior și să poți să pornești grupuri energetice în momentul în care este nevoie de ele”, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, pentru Economica.net.
Un astfel de mecanism e cerut de câtiva ani, de exemplu, și de fostul manager al companiei. Daniel Burlan a declarat că doar așa s-ar putea prelungi energia pe cărbune mai ales că nici nu s-a pus ceva în loc. Plus că și alte țări din Uniunea Europeană au găsit o astfel de soluție.
"Nu suntem singura țară care a făcut asta și, pentru Complexul Energetic Oltenia și poate și pentru Valea Jiului, aceasta poate fi o soluție pe un termen puțin mai lung, în contextul în care vorbim și despre ceea ce-mi doresc: să decalăm și termenele de închidere, cel puțin la Complexul Energetic Oltenia, cel puțin cu cât s-au întârziat proiectele pe gaze, un an și jumătate – doi ani”, a mai spus ministrul Energiei.
Burduja nu a putut spune la acest moment despre ce rezervă de capacitate ar fi vorba în termeni de capacități, dar a spus că “lucrăm la un draft și o să facem ca de obicei și o consultare publică”. “Noi am spus că vom veni cu o propunere în maximum două luni de zile. Se lucrează la asta”, a mai spus Burduja.
Nu este pentru prima dată când se vehiculează introducerea unui mecanism de capacitate de care să beneficieze centrale CE Oltenia. Primele intenții datează din deceniul trecut. Introducerea unui astfel de mecanism înseamnă, în teorie și simplificat, ca toți consumatorii de energie electrică să plătească în final o contribuție pentru ca acele centrale care vor intra în mecanismul de capacitate să fie menținute “la cald”, adică să fie pregătite să producă energie electrică atunci când este nevoie de ele.