Ultima oră
Birocrația a blocat anchetele demarate după moartea lui Andrei. Cine intervine!
Fundația pentru Apărarea Cetățenilor împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) solicită deblocarea urgentă a anchetei privind moartea tragică a tânărului Andrei Marius Drăgan, băiatul de 16 ani care a murit anul trecut în spitalul din Târgu Jiu, după ce medicii au refuzat să îl opereze. FACIAS anunță că va acoperi costurile necesare pentru examenul histopatologic, neachitat de autorități până în prezent.
FACIAS denunță faptul că, deși decesul adolescentului de 16 ani este investigat de cinci instituții diferite, niciuna nu a identificat un responsabil sau nu a oferit un verdict clar.
„Ancheta în cazul cutremurător al lui Andrei este blocată de birocrația și indiferența autorităților române care, de mai multe săptămâni, tergiversează plata necesară finalizării raportului medico-legal. Acesta, esențial pentru stabilirea cauzelor exacte ale decesului, a fost finalizat de câteva săptămâni, dar nu a fost transmis autorităților pentru că instituția care a solicitat analiza nu a achitat taxa aferentă examenului histopatologic”, arată FACIAS.
Birocrația întârzie tragerea la răspundere a vinovaților
Neglijența administrativă prelungește suferința familiei lui Andrei, care așteaptă de luni de zile un răspuns oficial privind circumstanțele decesului.
În încercarea de a accelera procesul, FACIAS va achita suma necesară Institutului de Medicină Legală (IML) Craiova, astfel încât raportul să ajungă cât mai repede la autoritățile competente.
Fundația solicită, de asemenea, acțiuni imediate din partea instituțiilor implicate și tragerea la răspundere a celor vinovați pentru această tergiversare.
Deși moartea lui Andrei este investigată simultan de Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu, Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu, Colegiul Medicilor Gorj, Direcția de Sănătate Publică și alte instituții, niciuna nu a oferit un răspuns clar.
Ministerul Sănătății nu a trimis Corpul de Control la spitalul unde Andrei și-a pierdut viața, iar ancheta disciplinară internă a spitalului și raportul Comisiei de disciplină a Colegiului Medicilor Gorj nu au fost finalizate. Nici Parchetul nu a pus pe cineva sub urmărire penală.
FACIAS a depus un denunț împotriva autorităților responsabile la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, cerând respectarea obligațiilor legale și accelerarea anchetei.
Circumstanțele decesului: neglijență și întârzieri fatale
Andrei Marius Drăgan, în vârstă de 16 ani, a murit în Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu. Familia acuză faptul că băiatul nu a fost operat la timp. Medicul de gardă nu a efectuat intervenția, susținând că îi depășea competențele, iar transferul către spitalul din Craiova a fost întârziat nejustificat.
„Au fost trei ore în care copilul meu era conștient, vorbea și zâmbea. Spunea «Mă fac bine, mami?». Dar medicii au stat și au așteptat să moară”, a povestit Bianca Boian, sora lui Andrei, care l-a crescut după ce acesta a rămas orfan la vârsta de trei ani.
Andrei suferea de mai multe boli cronice. În seara de 11 noiembrie, s-a plâns de dureri abdominale severe. După apelul la medicul de familie și la ambulanță, a fost dus la spitalul din Târgu Jiu, unde i s-a diagnosticat o fisură gastrică și pneumoperitoneu – o acumulare de aer sau gaz în cavitatea peritoneală, condiție care putea duce rapid la peritonită. Singura soluție era o intervenție chirurgicală de urgență.
Medicul de gardă: „Mi-a fost teamă să intervin”
Medicul de gardă, Valentin Neagu, a refuzat să efectueze operația, invocând lipsa competenței pediatrice, deși Legea Sănătății nr. 95/2006 permite depășirea competențelor în cazuri de urgență, când nu este disponibil personal specializat.
„Ca medic, ajung în situația să mă întreb: să îl operez, riscând să fiu acuzat că mi-am depășit competențele, sau să-l transfer la spitalul cu medici specializați în chirurgie pediatrică? Am ales a doua variantă”, a explicat la acea vreme medicul pe rețelele de socializare.
Direcția de Sănătate Publică a sancționat medicul cu o amendă de 3.000 de lei pentru că nu a respectat legea care îi permitea să intervină în astfel de situații.
Cazul lui Andrei Marius Drăgan scoate la iveală disfuncționalități grave în sistemul de sănătate românesc și în modul de funcționare al instituțiilor responsabile cu protejarea cetățenilor. Întârzierile birocratice și lipsa asumării responsabilității nu doar că împiedică aflarea adevărului, dar adâncesc și suferința celor afectați. FACIAS cere autorităților să își îndeplinească obligațiile legale fără alte amânări.