Actualitate
Bani pentru închiderea corectă a carierelor miniere
Că vrem, că nu vrem, mineritul nu mai are ani mulți în Gorj. Poate zece, poate mai puțin, poate mai mult, important este că în urmă rămân niște gropi uriașe și mii de hectare care nu mai pot fi folosite în agricultură.
Președintele Consiliului Județean Gorj, Cosmin Popescu, a cerut ministrului Energiei, Virgil Popescu, să asigure, împreună cu conducerea Complexului Energetic Oltenia, fonduri pentru o închidere corectă a acestor cariere.
“Unele se închid de la sine, pentru că își epuizează zăcământul, altele vor fi închise ca urmare a unor factori tehnici. Nu putem să lăsăm perimetrele miniere închise de izbeliște. Nu numai că arată rău, dar vor crea probleme în viitor”, a spus Cosmin Popescu vineri, la Rovinari.
Iată cum este descrisă situația terenurilor afectate de minerit într-un document legat de Fondul de Tranziție Justă: “Mediul local este dominat de efectele profilului industrial al județului prin probleme legate de poluarea aerului, de calitatea solului și de siturile contaminate. Exploatarea lignitului afectează aproximativ 13.000 de hectare, iar industria energetică determină prezența zgurii, cenușii și prafului pe suprafețe de până la 50.000 de hectare. Din cauza activității industriale istorice și a extinderii mai recente a operațiunilor miniere, există suprafețe extinse de teren deteriorate, inclusiv 167.000 de hectare de terenuri erodate și 89.000 de hectare de terenuri supuse alunecărilor. În ceea ce privește siturile contaminate, județul Gorj a catalogat 13 situri contaminate, dintre care opt se află în regim de proprietate publică (a primăriilor locale) și sunt destinate depozitării deșeurilor menajere, iar cinci sunt deținute de firme private și sunt contaminate cu deșeuri de mercur, hidrocarburi etc. În total, aceste situri însumează o suprafață de 166.574 mp”.
Prin FTJ sunt alocate sume simbolice pentru refacerea terenurilor, dar se face referire la un program viitor destinat acestei probleme.