Actualitate
Bani aruncați pe studii și documentații, care nu au fost folosite

Mai țineți minte poveștile despre fabrica de brichete de la Motru? Nu a au fost doar declarații de presă, ci și bani aruncați de Complexul Energetic Oltenia pe documentații care nu au folosit la nimic.
Curtea de Conturi a României a constatat în urma unui control că, la sfârșitul anului 2021, Complexul Energetic Oltenia (CEO) păstra în evidențele contabile imobilizări corporale în curs de execuție, în valoare de 4.572.727,94 lei, aferente unor investiții începute încă din 2005, dar care nu mai sunt de actualitate.
„Urmare verificării exactității și realității datelor reflectate în situațiile financiare s-a constatat că în evidența financiar-contabilă a societății Complexul Energetic Oltenia S.A. la data de 31.12.2021 sunt menținute în soldul contului imobilizări corporale în curs de execuție, documentații de proiectare, consultanță, avize, acorduri-autorizații și lucrări, realizate începând cu anul 2005, aferente unor obiective de investiții care nu mai sunt de actualitate”, se arată în raport.
Această practică afectează corectitudinea situațiilor financiare, întrucât aceste active „nu mai îndeplinesc condițiile de a fi reflectate ca imobilizări în curs de execuție”.
Printre exemplele punctuale, raportul menționează că la Sucursala Electrocentrale Rovinari erau menținute în contabilitate proiecte și servicii din perioada 2005-2016, în valoare totală de 1.997.725 lei, pentru investiții abandonate.
La Unitatea Minieră de Cariere (UMC) Motru, s-au identificat erori similare, cu o sumă totală de 109.466 lei – inclusiv proiecte pentru instalația de fabricare a brichetelor de lignit Lupoaia, ieșită din programul de investiții încă din 2015, dar și studii de impact asupra mediului efectuate de terți.
„La Unitatea Minieră de Cariere (UMC) Motru, a fost menținută, în mod eronat, suma totală de 109.466 lei, fără TVA, reprezentând contravaloare proiecte (50.000 lei) și studiu de fezabilitate pentru obiectivul Instalație de fabricare a brichetelor pe bază de lignit – Lupoaia (48.000 lei), care nu mai figurează în programul de investiții al entității din anul 2015, dar și studii de impact asupra mediului (elaborare Plan de gestionare a deșeurilor din industria extractivă – Exploatarea Minieră de Cariere Lupoaia Motru) realizate de S. ICSITPML SA Craiova (11.466 lei)”, se arată într-un document al Curții de Conturi.
Situații comparabile s-au regăsit și la alte subunități miniere, precum UMC Rovinari și UMC Jilț, unde s-au menținut în contabilitate „proiecte care nu mai sunt de actualitate, precum și lucrări de investiții sistate/anulate, în valoare de 2.465.536,94 lei, pentru care au fost înregistrate ajustări în perioada 2016-2021”.
Ca urmare a constatărilor, unele unități, precum UMC Motru și UMC Jilț, au întocmit documente de recepție pentru investițiile efectuate, în încercarea de a remedia situația.
Curtea de Conturi a dispus o măsură fermă: „Analizarea soldului contului Imobilizări în curs de execuție la nivelul întregii entități și luarea măsurilor pentru stabilirea obiectivelor de investiții care nu mai sunt realizabile (...), astfel încât situațiile financiare să reflecte situația reală a poziției financiare”.
Vizualizări: 1,123