Politică
Aveți încă o șansă să nu vă bateți joc de mineri și energeticieni
Politicienii gorjeni și-au arătat neputința când a fost vorba de renegocierea termenelor de închidere a carierelor miniere și termocentralelor pe cărbune, în ciuda declarațiilor sforăitoare de care nu mai ai loc în spațiul public.
Au acum șansa de a face ceva pentru salariații Complexului Energetic Oltenia. Ceva simplu, dacă nici asta nu pot...
Este vorba de aplicarea pe cale administrativă a Legii 197/2021, fără a mai pierde șase săptămâni, poate mai mult, în așteptarea motivării Înaltei Curți de Casație și Justiție.
Minuta ICCJ a fost extrem de simplă. Cei care au 52 de ani, au o vechime în muncă de 30 de ani, din care 25 munciți în cariere miniere și termocentrale, pot fi pensionați, indiferent dacă s-au plătit contribuțiile sau nu.
PSD conduce Ministerul Muncii, PNL conduce Casa Națională de Pensii. Aveți acum șansa, politicienilor care sunteți, să cereți aplicarea Legii 197/2021 acum, nu peste câteva luni.
Reluăm minute ICCJ, ca să vedeți cât este de clară: “Admite recursul în interesul legii formulat de Colegiul de conducere al Curţii de Apel Suceava şi, în consecinţă, stabileşte că: În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 56 ind.2 alin. (1) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, modificată şi completată prin Legea nr. 197/2021, dispoziţiile legale evocate recunosc ope legis o reducere a vârstei standard de pensionare cu 13 ani pentru persoanele care au realizat un stagiu de cotizare de 25 de ani, corespunzător activităţii desfăşurate cel puţin 30 de ani în locurile de muncă prevăzute de art. 30 alin. (1) lit. i) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, modificată şi completată prin Legea nr. 197/2021, indiferent de condiţiile în care a fost încadrată activitatea de angajator/fostul angajator, conform legislaţiei anterioare şi indiferent de tipul contribuţiei de asigurări sociale datorate de angajator/fostul angajator. Obligatorie, potrivit dispoziţiilor art. 517 alin. (4) din Codul de procedură civilă. Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 13 martie 2023”, este decizia ICCJ.