Ultima oră

Avertismentul unui șef din CEO: Va urma închiderea totală a mineritului

Gorjul ar putea plăti scump lipsa de pricepere și de interes a celor care au fost desemnați să se ocupe de planul de restructurare al Complexului Energetic Oltenia la Bruxelles. Nimeni nu a fost în stare să scrie negru pe alb că ar trebui să se închidă capacități pe cărbune pe măsură ce se pun în funcțiune parcuri fotovoltaice sau centrale pe gaz. Așa se va ajunge în situația în care Complexul să respecte planul de închideri fără să comenteze pentru că nimeni nu a corelat închiderea cărbunelui de noile capacități. 

 

Pe hârtie, la anul ar trebui să avem energie curată produsă în Complexul Oltenia. Ar trebui, în curând, să duduie centralele pe gaze și să producă curent și parcurile fotovoltaice. În realitate, e imposibil ca termenele asumate pentru punerea în funcțiune a acestor capacități să fie respectate pentru că investițiile sunt în mare întârziere. 

Cu toate acestea, planul de închidere merge înainte. În timp ce toți politicieni se bat cu pumnul în piept că planul va fi renegociat, nimeni nu face nimic concret pentru că n-a fost trecută în plan vreo condiție pentru închiderea carierelor sau a grupurilor energetice. Dacă s-ar fi scris că se închide o centrală pe cărbune în momentul când se pune în funcțiune una pe gaze, poate îngrijorarea nu era așa mare. 

Recent, un secretar de stat din Ministerul Energiei a declarat că planul nu mai poate fi renegociat. Asta în timp ce alții promit că lucrează la strategii care să convingă Comisia Europeană că acest lucru trebuie să se întâmple și planurile să fie amânate. 

Directorul Termocentralei Rovinari, Laurențiu Ciurel, a spus la Radio Infinit că există riscul să se ajungă în situația ca producătorul de energie să nu-și mai poată plăti rezerva de capacitate, iar asta nu înseamnă decât o moarte sigură a mineritului.

„Răspunsul îl văd candid și sincer. Între timp a apărut și legea asta cu pensiile care a fost benefică pentru lucrători, dar care a pus la pământ activitatea din termocentrale. Unii spun ca a scăpat porumbelul, ca nu era cazul, ca e un campanie electorală și trebuia puțin cosmetizat răspunsul ăsta, dar adevărul ăsta e. Nu există nicio condiționalitate ca aceste capacități să fie închise o dată cu punerea în funcțiune a unor. Nu vin bani de la buget. Ori dacă tu nu mai produci nimic și nu ai pus în funcțiune niciuna din centralele alea pe gaz sau parcurile fotovoltaice să faci un bănuț, cu ce îți plătești rezerva de capacitate? Este foarte clar ca nici aia nu va fi pentru că nu va avea cine sa o finanțeze. Va urma închiderea totală a mineritului și energiei", e afirmația făcută de Laurențiu Ciurel.

Vizualizări: 1,769

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Ultima oră:

Citește și: