Anchetă

Au cerut în instanță recunoașterea condițiilor deosebite de muncă și au pierdut

Foști mineri din Berbești și Alunu au cerut în instanță recunoașterea condițiilor deosebite de muncă, în vederea recalculării pensiei, dar nu au avut câștig de cauză. Tribunalul Vîlcea le-a respins cererea.

Patru foști mineri au chemat în judecată Complexul Energetic Oltenia SA, solicitând să se constate că munca prestată în perioada 01.01.2004 - 31.12.2012 se încadrează în condiții deosebite de muncă.

Aceștia au cerut obligarea societății Complexul Energetic Oltenia SA să depună la Casa Județeană de Pensii Gorj declarații nominale lunare de asigurare rectificative, din care să rezulte că au desfășurat activitate în condiții deosebite în perioadele menționate.

Aceștia au deținut funcții tehnice și au fost încadrați greșit, spun ei, în condiții normale de muncă. Doi au fost lăcătuși mecanici și au lucrat pe excavatorul 1400, pe mașina de haldare și abzetzer, locuri de muncă ce se regăsesc în anexele avizelor ITM Gorj, ca fiind încadrate în condiții deosebite de muncă. Un al treilea reclamant a fost vulcanizator, iar celălalt tot lăcătuș.

Interesant este că salariații au beneficiat de zile de concediu suplimentar, beneficiu ce se acorda numai celor care lucrau în locuri de muncă cu condiții deosebite.

CE Oltenia a cerut respingerea cererii, pe motiv de prescriere. “Astfel, cel târziu la 31.12.2013, acestora le-au fost certificate stagiul de cotizare. Cum aceștia cunoșteau la 01.01.2014 condițiile în care a fost desfășurată activitatea și stagiul de cotizare aferent acesteia, apreciem că termenul de prescripție al pretențiilor deduse judecății a curs până la 31.12.2016, fiind pe deplin împlinit la 01.01.2017, astfel că prezenta acțiune este prescrisă”, este o parte din apărarea companiei.

Expertiza de la dosar a arătat că activitatea desfășurată de mineri este încadrabilă în condiții deosebite, că “au lucrat cu riscul producerii de accidente de muncă, precum și riscul de a contacta o boală profesională, din cauza zgomotului, vibrațiilor, inhalării de pulberi, temperaturilor extreme, microclimatului rece/cald, câmpurilor electrice și magnetice, radiațiilor calorice crescute, gazelor iritante, noxelor chimice, lucrului la înălțime, efortului și suprasolicitării neuropsihice”.

Expertul a concluzionat că “meseriile și locul de muncă ale reclamanților justifică încadrarea în condiții deosebite, ele fiind aceleași/ identice/ cel puțin similare cu cele ale altor lucrători pentru care au fost emise avizele, însă angajatorul a procedat la încadrare în mod discreționar”.

CE Oltenia a explicat instanței că vulcanizatorul, de exemplu, a avut condiții normale de muncă atunci când a lucrat în Atelierul mecanic. Cu privire la unul dintre lăcătușii mecanici, a explicat că a fost o perioadă în concediu de creștere copil, având și alte suspendări ale contractului în cursul anilor 2009, 2010. “În perioada martie 2011 – martie 2019, acest reclamant a beneficiat de condiții deosebite, potrivit mențiunilor din adeverințele emise de Casa Județeană de Pensii Gorj, însă expertul nu face nicio distincție între locurile de muncă avute anterior, respectiv ulterior lunii martie 2011, apreciind neargumentat că se justifică încadrarea de la 01.01.2004 până la 31.12.2012, deși reclamantul nu a prestat activitate în toată această perioadă sau a beneficiat de încadrare din partea angajatorului”, se arată în apărarea CE Oltenia.

În privința unui lăcătuș mecanic de la Cariera Seciuri, acesta și-ar fi pierdut condițiile deosebite de muncă atunci când a devenit conducător formație de lucru, fiind schimbat și locul de muncă la Sectorul transport încărcări expediție. Mai mult, în cursul anilor 2009, 2010, a avut suspendat contractul individual de muncă.

Cert este că solicitarea salariaților de a le fi recunoscute condițiile de muncă deosebite a fost respinsă, dar nu este exclus ca situația să se schimbe după ce intră în vigoare legea prin care li se recunosc retroactiv condițiile de muncă grele. Sentința dată la finalul lunii trecute de Tribunalul Vîlcea nu este definitivă.

Vizualizări: 8,556

Alte articole din Anchetă:

Citește și: