Social
AstraZeneca își schimbă numele în Vaxzevria
Agenția Europeană a Medicamentului a aprobat pe 25 martie cererea de schimbare a denumirii vaccinului anti-Covid produs de AstraZeneca în Vaxzevria. Împreună cu numele, s-au schimbat și eticheta și ambalajul, însă vaccinul în sine rămâne neschimbat.
Mai multe țări au raportat în ultimele săptămâni posibile efecte adverse periculoase ale vaccinului de la AstraZeneca, ceea ce a dus și la suspendarea unor loturi. Mai mult, au fost foarte mulți oameni care au refuzat să fie imunizați cu acest ser.
Nu doar în România a fost un val de scepticism cu privire la vaccinul AstraZeneca. Și în Germania, după relatări privind noi tromboze cerebrale la persoanele vaccinate cu serul AstraZeneca, cancelara Angela Merkel și guvernele celor 16 landuri federale au decis ca serul concernului AstraZeneca să mai fie administrat doar persoanelor cu vârste de peste 60 de ani. Pentru cei sub această vârstă, vaccinul AstraZeneca va fi utilizat "doar după o amplă evaluare medicală și în funcție de analiza de risc a fiecărui individ în parte".
Autoritatea britanică de reglementare în domeniul medicamentelor a anunțat că a identificat 30 de cazuri de evenimente rare de formare de cheaguri de sânge după utilizarea vaccinului AstraZeneca, cu 25 mai mult decât a raportat anterior. Agenția de reglementare a medicamentelor și produselor medicale susține că nu a primit nicio astfel de raportare în urma utilizării vaccinurilor produse de Pfizer/BioNTech.
Au fost 13 țări europene care au suspendat temporar vaccinarea cu AstraZeneca.
AstraZeneca este listată la bursa din Londra și orice scandal are și implicații financiare majore. De exemplu, la sfârșitul lunii martie, acțiunile AstraZeneca s-au tranzacționat cu 2% mai puțin după ce spitalul de stat din Berlin a oprit vaccinarea companiei COVID-19 a femeilor cu vârsta sub 55 de ani.
Vaxzevria este indicat pentru imunizarea activă a persoanelor cu vârsta de 18 ani și peste pentru prevenirea COVID-19 cauzată de SARS-CoV-2. Schema de vaccinare cu Vaxzevria constă în administrarea a două doze separate, fiecare a câte 0,5 ml. A doua doză trebuie administrată după un interval de timp cuprins între 4 și 12 săptămâni (28 până la 84 de zile) de la prima doză.