Anchetă

Asigurare pentru “profesioniștii” din Consiliul de Supraveghere

Complexul Energetic Oltenia își rupe de la gură 235.805 lei, plus TVA, pentru a le face asigurare celor șapte membri ai Consiliului de Supraveghere. O licitație similară a mai fost în februarie, atunci valoarea estimată fiind de 124.130 lei, dar nu au fost oferte depuse, iar licitația a fost reluată pentru o sumă aproape dublă.

Dincolo de faptul că este obligatorie prin lege, o astfel de asigurare este necesară, măcar pentru faptul că mai mult de jumătate dintre supraveghetori nu au nimic de-a face cu domeniul energetic, criteriul în baza căruia au fost numiți fiind carnetul de partid.

Compania mai are acum șase supraveghetori, aceștia fiind Cosmin Mitrică, Constantin Vlad, Alexandru Marcoci, Mădălin Georgescu, Marian Vasile și Vladimir Tanasiev. Al șaptelea, singurul gorjean din CS, era Mădălin Eftenoiu, dar a fost tras pe dreapta și aștetăm de la o zi la alta numirea unui penelist sau userist în locul lui.

Marcoci este din Mehedinți, fiind consilier județean al PNL. Georgescu este din București și lucrează la o firmă de tranzacții imobiliare. Vasile este șeful PNL Craiova, iar Tanasiev este partenerul de afaceri al penelistului Iulian Popescu, cel care a pierdut anul trecut alegerile pentru președinția Consiliului Județean Gorj.

Pentru acești “specialiști”, CE Oltenia organizează licitație pentru achiziționarea de servicii de asigurare de răspundere civilă profesională. „Achiziţia este necesară în vederea asigurării profesionale a 7 membri ai Consiliului de Supraveghere și 5 membri ai Directoratului”, potrivit documentației.

Ofertele pot fi depuse până pe data de 12 mai. Polița de asigurare acoperă „răspunderea civilă a persoanelor asigurate pentru daunele/prejudiciile patrimoniale cauzate față de companie, cât și față de terți (angajați, parteneri de afaceri, autorități, acționari etc) ca urmare a oricăror acte sau fapte culpabile, săvârșite cu prilejul sau în legătură cu exercitarea funcției/atribuțiilor manageriale”.

Polița va asigura inclusiv costurile și cheltuielile de apărare sau de judecată, inclusiv onorariile avocaților, și se va încheia pe o perioadă de un an.

Limita de răspundere, adică suma maximă pe care o poate acorda asigurătorul cu titlu de despăgubire, este de 20 de milioane de euro pentru toate persoanele asigurate.

Aproape toți foștii directori și supraveghetori de la CE Oltenia sunt dați în judecată de companie după ce pleacă din funcții, exact pentru a răspunde patrimonial pentru deciziile luate. Din această cauză, companiile de asigurare nu se înghesuie la licitație. Nu cele serioase, dar mai apar companii mici, care își declară insolvența înainte de a apuca să plătească ceva. În trecut, o licitație similară a fost câștigată de firma de asigurare Certasig, care a intrat în insolvență. La procesele foștilor directori și supraveghetori se prezintă lichidatorul Certasig.

Vizualizări: 2,649

Alte articole din Anchetă:

Citește și: