Social

Ansamblul Brâncuși, la ceas de sărbătoare

Duminică, 27 octombrie, se împlinesc 86 de ani de la inaugurarea Ansamblului Monumental "Calea Eroilor". Operele lui Brâncuși sunt, din acest an, și în UNESCO, iar municipalitatea a pregătit o serie de evenimente care să marcheze sărbătoarea. 

 

Manifestarea "Brâncuși, esența lucrurilor" va debuta la ora 11 la cula din Parcul Central, cu o expoziție de fotografie veche. 

 

La ora 12, va avea loc o procesiune comemorativă de-a lungul Căii Eroilor. Vor urma expoziții de pictură și sculptură, lansări de carte, iar la ora 17, va fi decernat Premiul Brâncuși pentru anul 2023. 

 

Ansamblul Monumental ridicat la Târgu Jiu între anii 1937-1938 este singura creație de for public a marelui sculptor. Exegeții definesc ansamblul ca „unica sculptură a timpurilor moderne care poate fi comparată cu marile monumente ale Egiptului, ale Greciei sau ale Renașterii”, îmbinând sculptura, arhitectura și peisajul.

 

Ansamblul se întinde pe o axă de la vest la est care traversează orașul, pornind de la malul Jiului, din Parcul Central, unde se află lucrările din piatră – Masa Tăcerii, Aleea Scaunelor și Poarta Sărutului –, continuând cu Calea Eroilor, pe care se găsește Biserica Sfinții Apostoli și culminând cu Coloana fără Sfârșit, din fontă alămită și oțel, înălțată în mijlocul unui parc, pe un promontoriu.

 

Ansamblul a fost comandat de Liga Națională a Femeilor Gorjene, prezidată de Arethia Tătărescu, soția prim-ministrului României, Gheorghe Tătărescu și donat orașului „pentru a preamări memoria eroilor gorjeni care s-au jertfit în războiul de reîntregire”. A fost inaugurat la 27 octombrie 1938.

Vizualizări: 395

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Social:

Citește și: