Anchetă

Ani grei de pușcărie pentru proxenetul ”Briliant” 

Proxenetul poreclit ”Briliant”, din comuna gorjeană Drăguțești, și-a primit pedeapsa. Magistrații Tribunalului Gorj l-au condamnat pe Alexandru Chirculescu la 15 ani de închisoare cu executare. Îl spatele gratiilor va ajunge și tatăl său, care a avut un rol important în fărădelegile săvârșite de fiul său. 

Este vorba de individul care a intrat în vizorul anchetatorilor după ce a postat pe rețelele de socializare un clip în care strângea banii de pe jos cu fărașul. Alexandru Chirculescu a fost judecat și condamnat pentru trafic de persoane, trafic de minori, proxenetism în formă continuată și spălare de bani în formă continuată. 

Acesta este acuzat că, începând cu anul 2015, a recrutat zeci de tinere minore și majore, cu promisiunea unui viitor comun, prin metoda „lover boy”, şi a unor locuri de muncă bine plătite în străinătate, pe care le-a transferat în Germania, Austria și Elveția, în scopul exploatării sexuale. Acesta posta anunțuri matrimoniale cu pozele tinerelor, pe diferite site-uri, în scopul atragerii de clienți și închiria diverse imobile în care acestea practicau prostituția.

Confom anchetatorilor, acesta a creat un imperiu al prostituției, pe care l-a intitulat „Imperiul Briliant”. ”Adoptând una dintre cele mai periculoase forme de parazitism social cu consecințe grave în desfășurarea relațiilor de conviețuire socială, inculpatul (...) a vizat persoane vulnerabile, cu risc crescut de a deveni victime ale exploatării sexuale, selectând tinere cu o situație socială și personală grea, respectiv fără loc de muncă, fără venituri, fără locuință, fără studii sau cu studii minime, necunoscătoare de limbi străine (având în vedere că erau susținute să practice prostituția în străinătate, respectiv Germania, Elveția, Austria), cu copii minori în întreținere, lipsite de suport familial, ușor de influențat, cu posibilități reduse de apărare din cauza profilului psihic personal”, se arată în hotărârea Tribunalului Gorj. 

Anchetatorii spun că acesta a încercat să determine tinerele să-și tatueze pe corp semnele „imperiului” său, respectiv o coroană sau un diamant, însoțite sau nu de cuvântul „Briliant”, prezentând pe contul său de socializare tinere ce purtau articole de îmbrăcăminte cu „însemnele imperiale”, și care au ales să facă parte din „imperiu”. 

A mers atât de departe încât și-a tipărit cărți de vizită cu aceleași însemne. De asemenea, și-a personalizat diferite obiecte personale și chiar obișnuia să semneze diferite acte cu titulatura pe care și-a atribuit-o, respectiv „Briliant”.

O parte din banii dobândiți din traficul de persoane și proxenetism au fost investiți de acesta în achiziționarea unor imobile în Ungaria, în autoturisme, respectiv o limuzină de lux. Totodată, sume importante de bani au fost plasate în cutii de valori în bănci din Elveția.

Mai mult, o parte din banii dobândiți în acest fel i-a folosit pentru achiziționarea unor vacanțe luxoase și costisitoare în țări exotice, precum Thailanda, Emiratele Arabe, Singapore, Maldive, Laos, unde acesta s-a deplasat de mai multe ori pe an.

Tatăl său, Ion Gheorghe Chirculescu, a fost de asemenea condamnat, la 3 ani şi 8 luni de închisoare, pentru complicitate la proxenetism și spălare de bani. Acesta transporta tinerele ce practicau prostituția pentru fiul său, la diferite locații, și se ocupa de încasarea sumelor de bani rezultate din prostituție. 

În cadrul acestui dosar au fost judecați în calitate de inculpați alți trei bărbați. Constantin Amzoiu a primit 2 ani de închisoare pentru proxenetism, iar Marius Adrian Neacșu a fost condamnat la 3 ani și 4 luni pentru trafic de persoane. De asemenea, Ioan Bordei, judecat pentru trafic de persoane, a primit 3 ani de închisoare, cu suspendare în cazul acestuia din urmă. 

Magistrații au menținut măsura asigurătorie a sechestrului asupra unor sume de bani ridicate de la ”Briliant”, a limuzinei marca Chrysler, precum și asupra unor imobile și a conținutului unor cutii de valori și a altor bunuri ale proxenetului și ale rudelor sale, până la concurența sumei de 405.000 euro. 

Hotărârea pronunțată în data de 28 octombrie de magistrații Tribunalului Gorj nu este definitivă și poate fi contestată. 

 

Vizualizări: 2,763

Alte articole din Anchetă:

Citește și: