Actualitate

Angajații Transelectrica intră în grevă

Sindicatele din cadrul Transelectrica și a filialei sale de mentenanță SMART anunță declanșarea grevei începând cu data de 10 martie, solicitând Guvernului exceptarea de la prevederile ordonanței-trenuleț.

 

În ceea ce privește Transelectrica, sindicatele susțin că prevederile ordonanței-trenuleț contravin contractului colectiv de muncă care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2025.

 

"Cum vor fi afectate drepturile salariale ale angajaților, potrivit sindicatelor:

 

• nemajorarea salariilor cu 300 lei pentru fiecare salariat începand cu luna decembrie 2024;

• neacordarea diurnei de 200 lei/zi, suma fixa de la 150 lei/zi cf. CCM vechi;

• neacordarea salariaților Companiei care beneficiază, la cerere, de cele 2 zile libere plătite/an și pentru rezolvarea unor probleme medicale de prevenție / personale (modif. art.3.7).

• neacordarea unei zile în plus la concediu de odihnă în fiecare an calendaristic, salariații au dreptul la un concediu de odihnă plătit, cu durata minimă de 22 zile lucrătoare (21 zile cf. CCM vechi) (modif. art. 3.22).

• neacordarea în scopul menținerii salariaților în cadrul Companiei pe o perioadă de timp cât mai îndelungată, din 5 în 5 ani (ani de vechime neîntreruptă în muncă în Companie) salariul de bază brut lunar va fi majorat cu o sumă fixă brută de 400 lei (200 lei cf. CCM vechi) (modif. art.4.15).

• neacordarea majorări următoarelor sporuri: Spor doctorat – 50% din salariul minim brut pe țară, în situația în care titlul științific de doctor este obținut în domeniul care are legatură cu activitățile desfăsurate de salariatul beneficiar în cadrul Companiei (acordarea acestui spor se va face cu consultarea Organizației sindicale, ca urmare a cererii salariatului însoțită de dovada aferentă) și Sporul pentru lucrul efectuat in zilele de sâmbată, duminică și în zilele nelucrătoare prevăzute la art. 3.7 alin. (4) – 90%.

• neacordarea Sporului pentru proiecte complexe de interconectare – până la 20% (pe perioada desfășurării proiectului) (modif. art. 4.17).

 

Angajatorul va plăti familiei acestuia un ajutor în sumă brută de 25.000 lei (22.000 lei cf. CCM vechi), cu exceptia celor care se încadrează în prevederile art. 7.7 alin. (3), independent de ajutorul de deces suportat din bugetul asigurarilor sociale de stat, conform legislatieii in vigoare (modif. art.7.12).

• La decesul unui membru al familiei salariatului, Angajatorul îi va acorda, imediat, un ajutor în sumă brută de 6.000 lei (5.000 lei cf. CCM vechi), independent de ajutorul de deces suportat din bugetul asigurărilor sociale de stat, conform legislatiei in vigoare".

Vizualizări: 352

Alte articole din Actualitate:

Citește și: