Actualitate
Amenzi de un milion de euro pentru Mega Image
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a descoperit mai multe nereguli în urma verificării a 305 magazine sub sigla Mega Image. Pe lângă amenzile totale de 5,5 milioane de lei, au fost oprite de la comercializare produse în valoare de 170.000 lei, 12 locaţii au fost închise pentru maximum 6 luni şi 20 pentru maximum un an.
Acţiunile ANPC fac parte dintr-o tematică națională de control, care urmează verificărilor din lanțurile de magazine Lidl și Penny.
ANPC a precizat că până în prezent au fost controlate 305 magazine din cele peste 800 deţinute de Mega Image în România, la care se adaugă şi unul dintre depozitele lanţului, din judeţul Ilfov.
Echipele de control au găsit mai multe nereguli, printre care: comercializarea de legume şi fructe cu modificări organoleptice sau cu deficienţe de calibru; comercializarea unor produse alimentare cu modificări organoleptice; utilizarea unor vitrine sau lăzi frigorifice neigienizate sau deteriorate, cu rugină, insecte moarte, vopsea exfoliată, acumulări de apă şi reziduuri, praf şi grăsime sau cu strat gros de gheaţă, cu chedere neigienizate cu strat evident de impurităţi, praf şi resturi alimentare sau rupte şi lipite cu bandă adezivă, cu geamul crăpat, cu balamale şi şuruburi ruginite.
Comisarii ANPC au mai descoperit produse expirate, produce cosmetice care nu aveau trecute pe etichetă toate informaţiile, produse alimentare congelate cu acumulare de gheaţă în interiorul ambalajului sau pe suprafaţă, nerespectarea, în zona gastro, a regimului de temperatură pentru păstrarea preparatelor, în masa caldă, de minimum +60C, prezenţa fenomenului de mucegăire pe suprafaţa lădiţelor din plastic în care erau depozitate produse alimentare preambalate, aflate în camera de frig, lipsa afişării preţurilor unor produse, comercializarea unor produse cu ambalaj deteriorat, expunerea la comercializare a unor produse din gama carne fără eticheta cu data deschiderii pentru a se putea stabili conformitatea produsului, decongelarea produselor, în zona gastro, la temperatura mediului ambiant.
Alte nereguli depistate au fost utilizarea, în zona gastro, a ustensilelor de bucătărie neprofesionale şi a bureţilor de sârmă, existenţa pavimentului deteriorat şi cu acumulare de impurităţi, cu resturi de ambalaje, etichete, praf, zone cu mucegai, nerespectarea condiţiilor de temperatură pentru păstrarea produselor alimantare indicate de producător, nerespectarea vecinătăţiii produselor depozitate în lada de congelare din spatiul de comercializare, depozitarea produselor direct pe paviment.