Ultima oră

Amendați pentru muncă la negru

Inspectorii de muncă au dat, luna trecută, amenzi de sute de mii de lei după ce au făcut controale în tot județul. Amenzi usturătoare au fost aplicate și pentru munca la negru. 

 

În urma acțiunilor efectuate, inspectorii de muncă au aplicat amenzi în cuantum de 463.000 lei, din care 341.500 lei pentru încălcarea legislației în domeniul relațiilor de muncă și 121.500 lei pentru nerespectarea normelor securităţii şi sănătăţii în muncă. Au fost dispuse 233 măsuri de intrare în legalitate. Inspectorii de muncă cu atribuţii de control în domeniul relaţiilor de muncă au depistat în perioada menționată, 4 persoane prestând muncă nedeclarată, fiind aplicate amenzi în valoare 80.000 lei, transmite instituția într-un comunicat de presă. 

 

 

În această perioadă inspectorii de muncă cu atribuţii de control în domeniul relaţiilor de muncă au depistat 2 cazuri de muncă subdeclarată la doi angajatori, fiind aplicate amenzi contravenționale în valoare totală de 18.000 lei.

Totodată, cu ocazia controalelor efectuate la angajatori, inspectorii de muncă au informat atât persoanele găsite la lucru cu ocazia efectuării controlului inopinat la locul de muncă al angajatorului verificat, cât și reprezentantul angajatorului, asupra dezavantajelor folosirii muncii nedeclarate, precum și consecințele pe care le produce munca nedeclarată.

 

 

În ceea ce priveşte interacţiunea directă cu cetăţenii şi problemele pe care aceştia le-au reclamat, la Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj, în luna august 2024, au fost înregistrate 52 petiţii.

De asemenea, au fost verificate și înregistrate 20 contracte colective de muncă, numărul total al contractelor colective de muncă active la nivelul județului Gorj, la sfârșitul lunii august 2024, fiind de 317.

 

​Romanescu George Octavian, inspector-șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj: „Rezultatele din domeniul relațiilor de muncă, în special numărul ridicat al persoanelor depistate fără forme legale de angajare, ne determină să păstrăm standardele de calitate ale actului de control și indicatorii acestuia. Vom face în continuare toate demersurile necesare pentru aplicarea unitară de către angajatori a prevederilor legale în domeniile de competență".

Vizualizări: 399

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Ultima oră:

Citește și: